От Internet of Things в хотелските стаи, до използване на

...
От Internet of Things в хотелските стаи, до използване на
Коментари Харесай

Как дигиталните технологии променят туристическия сектор

От Internet of Things в хотелските стаи, до потребление на добавена действителност при разглеждане на исторически забележителности – туризмът е идващият огромен сегмент, който следва да бъде изменен до неразбираемост от технологиите, откакто това се случи с търговията, разплащанията, масмедиите, рекламата и образованието. През последните два месеца туристическият бранш беше измежду тези, ударени най-силно от ограниченията за ограничение на пандемията. Огромен брой резервации бяха анулирани, а единствено в България близо половината чиновници в сектора бяха освободени при започване на рецесията. С последователното отпадане на условията за изолираност обаче ползата към туристическите услуги се завръща и точно новите цифрови технологии са тези, които могат най-вече да спомогнат за бързото възобновяване на бранша.

„ Проблемите за туристическия отрасъл не са от през вчерашния ден. От години той е подложен на натиска на новите платформи за споделено наемане на частни парцели. Добрата вест е, че секторът към този момент осъзнава, че в случай че употребява изобретателно цифровите технологии, той може и да печели доста от навлизането им. И от ден на ден образци от последните месеци демонстрират, че това се случва. Резултатът е основаване на нови благоприятни условия за постигане до хората, планиращи почивки, по-ефективна връзка с посетителите в хотелите, усъвършенстване на процесите и на работата на екипите “ - споделя Свилен Петков, съосновател на туристическата онлайн платформа Luxury Discounts.

Според него, тази наклонност занапред ще се ускорява и ще става все по-важно ръководителите на хотели и другите участници в туристическата екосистема да наблюдават новите технологии и да търсят все по-креативни способи за тяхното внедряване и потребление. В идващите редове са разказани някои от най-любопитните софтуерни трендове в туристическата промишленост от последните месеци.

Виртуална и добавена действителност

Макар и тези две технологии до в този момент да са се развивали най-вече в региона на видеоигрите, от ден на ден сектори поглеждат към техния голям капацитет и туризмът не прави изключение. Вече има хотели, които опитват с virtual reality приложения, посредством които да „ потопят “ авансово бъдещите посетители в своята атмосфера, да им показват по-реалистично комфорта на стаите, прилежащите плажове, заведения за хранене и да ги срещнат с туристическите атракции в близост.

За разлика от VR, добавената действителност (augmented Reality – AR) от своя страна сплотява действителния свят към нас с виртуално наличие, представяно през екрана на телефона, компютъра, очила или различен интерфейс. Хотелите могат да дават по този метод обогатена информация за своите услуги и за туристическите атракции в близост. При посещаване на историческа забележителност пък посредством добавена действителност може да бъде показана виртуална възстановка на покрайнината. Отдавна изчезнали антични здания или цели исторически борби, провели се на тъкмо това място, могат „ да оживеят “ пред очите на туристите. В добавка посредством AR приложения те могат да запечатат своите преживявания и с обогатени фотоси или клипове.

„ Интернет на нещата “ навлиза в хотелите

Internet of Things (IoT) е идея за прибавяне на съгласуваност, датчици и в някаква степен просветеност към от ден на ден предмети към нас – битова електроника, домове, коли и даже облекла.

В хотелите тази технология може да промени напълно преживяването на гостите. Чрез нея те ще могат да вземем за пример да ръководят всичко в своята хотелска стая с едно устройство или приложение – от осветлението, през климатика, до термостата и кафе машината. Съхраняването на желанията им пък може да им спести време при посещаване на същия хотел в бъдеще. От мъдро ръководство на паркоместата, до следенето на багажа по летищата в действително време – IoT има капацитета напълно да промени метода, по който пътуваме и ролята на тази технология за туризма занапред ще нараства.

Хотелски онлайн платформи

Онлайн платформите в този бранш също се развиват доста през последните месеци. „ Първоначално се постановиха уеб страниците за наемане на частни парцели, както и на стаи в хостели. Днес обаче от ден на ден платформи оферират почивки в първокласни хотели и секторът последователно се убеди, че цифровите технологии от опасност могат да се трансфорат в сериозен приходоизточник за него “ - прибавя още Свилен Петков от Luxury Discounts. Създаденият от него план разрешава резервирането на голям брой от най-реномираните български хотели, а наскоро уеб сайтът започва и акция в поддръжка на туристическия отрасъл у нас, позволяваща на всеки искащ да закупи при доста преференциални условия ваучер, който да употребява в продължение на една година.

Изкуствен разсъдък

Все повече хотели тестват чатботове за обслужване на своите гости, за отговаряне на разнообразни техни въпроси и даже за резервации. Това икономисва време на личния състав и покачва качеството на обслужване, а опцията за самообразование на база на предходни взаимоотношения с клиентите усъвършенства работата на чатботовете в бъдеще. Вече има и пилотни планове за потребление на гласови асистенти в хотелските стаи, които са „ подготвени “ да дават отговор на голям брой въпроси, свързани с услугите на хотела, както и с туристическите атракции в покрайнината.

Криптовалути и блокчейн

Увеличава се и броят на хотелите, които одобряват заплащания в разнообразни криптовалути като опция на формалните пари, въпреки такива случаи към момента да са екзотика и да се употребяват най-вече с маркетингова цел. В бъдеще блокчейн технологията и основаните на нея „ умни контракти “ могат да автоматизират процеса на наемане на хотелски стаи, както и потреблението на голям брой туристически услуги.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР