От Института по пътна безопасност (ИПБ) напомнят на премиера Бойко

...
От Института по пътна безопасност (ИПБ) напомнят на премиера Бойко
Коментари Харесай

ИПБ: Дейността на Агенцията за безопасност по пътищата да не е само на хартия

От Института по пътна сигурност (ИПБ) припомнят на премиера Бойко Борисов, че активността на Държавна организация " Безопасност на придвижване по пътищата " не би трябвало да бъде единствено " на хартия ", а би трябвало да докара до управнически решения , с цел да се понижи риска от произшествия.

Неглижирането на този проблем трансформира целият Министерски съвет във провинен за хаоса, експанзията и смъртността по пътищата на България , пишат от ИПБ във връзка провалата при използване на интернационалните стандарти за пътната сигурност в България.

Относно уговорката на страната за сигурността по пътищата, от ИПБ са безапелационни, че те стартират от най-високите равнища на ръководство, в тази ситуация от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДА " БДП " ).

Тази организация беше основана и в следствие от неуморните дейности от страна на Института по пътна сигурност, само че 18 месеца след основаването на ДА " БДП ", неините дейности не въплъщават концепциите, оповестени " Мисията и правилата " на Агенцията.

Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " не съумя да покаже управнически потенциал, макар признатото Решение № 16 от 17 януари 2019 година на Министерски съвет, в което се споделя:

" За понижаване на смъртните случаи и тежките пострадвания от пътнотранспортни катастрофи по време на работа: а) разпорежда на министрите и на ръководителите на институциите и организациите, издаващи разрешителни и/или лицензи за осъществяване на активност по превозване на товари и пасажери, в период до 1 януари 2020 година да приготвят нужните нормативни промени за въвеждане на условие за внедряване на стандарт БДС ISO 39001:2014 " Системи за ръководство на сигурността на придвижването по пътищата " като изискване за практикуване на активността.

От Института настояват, че до в този момент стандартът остава пожелателен. Според тях не са изпълнени и съществени задължения, поети при основаването на Държавната организация " БДП ":

- няма построена осведомителна система за отчитане на риска от ПТП.

- няма осъществена оценка на риска на цялата транспортна система.

- няма нов Закон за придвижване по пътищата.

- няма построени стандарти за мониторинг на активността на всички институции, виновни за БДП.

От Института напомнят, че в края на предходната седмица Министерски съвет одобри Национална Стратегия за сигурността на придвижването по пътищата 2021-2030. " За следващ път наличието на тази тактика е цялостно с думи от рода /подобряване, усъвършенстване, рационализиране, консолидиране, повишение.../, само че липсва конкретика и политическа ангажираност за смяна на модела за ръководство на БДП ", пишат от Института.

В оферти проект за деяние към Стратегията липсват та на съответни периоди /при 90% от периодите е написано, че срокът е постоянен/, отговорността още веднъж е размита сред голям брой институции и за следващ път проектът за деяние не е гарантиран финансово, което е гаранция за неговия пожелателен резултат.

Проблем е и контрола при спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата. Непрекъснато се приказва за увеличение на глобите, само че и това не дава резултат, пишат от Института.

Натоварените пътища и улици са свързани с разнообразни проблеми и условия за сигурност. Високи равнища на сигурност може да бъдат достигнати единствено посредством положително комбиниране сред функционалността на пътя, рестриктивните мерки за безвредна скорост и спазването им. В тази верига нещата са прекратени още в зародиш.

И годността на образованието на водачите от години е въпрос на полемика, допълват от Института за пътна сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР