От Инициатива Правосъдие за всеки настояват да отпадне изцяло длъжността

...
От Инициатива Правосъдие за всеки настояват да отпадне изцяло длъжността
Коментари Харесай

5 идеи за промяна внасят при президента Правосъдие за всеки

От Инициатива " Правосъдие за всеки " упорстват да отпадне напълно длъжността " основен прокурор ". Премахвайки длъжността " основен прокурор ", ще бъде възобновено оперативното досъдебно произвеждане и същинско правосъдие.

На конференция в Българска телеграфна агенция юрист Велислав Величков подсети, че самодейността преди 5 години внесла в Народното събрание гражданска подписка със седем хрумвания за конституционна промяна в правосъдната власт. Пет хрумвания обаче не били възприети. Пет години по-късно прокуратурата се трансформира в систематичен политически състезател. Това стартира още при мандата на предходния основен прокурор Сотир Цацаров и продължи при новия основен прокурор Иван Гешев, разяснява юрист Величков.

От самодейността не утвърждават показното деяние по претършуване на президентската институция. Хората са на открито, тъй като имат чувство за неправда и изборно правораздаване, посочи Величков.

От " Правосъдие за всеки " упорстват да отпадне изразът " методическо управление " върху активността на всички прокурори и да се включи опцията за правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане.

Другият систематичен проблем е политизираният състав на Висшия правосъден съвет. За това от самодейността оферират два разновидността - в случай че е нужно привикване на Велико национално заседание Висш съдебен съвет да остане единствено за съдиите с парламентарна квота. Не е работа на прокурорите да вземат участие в избора на ръководителите на висши съдилища, съобщи юрист Величков.

Той упорства да бъде понижен съставът на Висш съдебен съвет или в случай че остане същият, седем индивида да бъдат от парламентарната квота, а останалите 16 души, магистрати и съдии, да бъдат определени от съдии.

От " Правосъдие за всеки " желаят закриване на профилираните съдилища с мотив, че там се ползват странни процесуални правила, а спецсъдилищата станали спокоен кей за някогашни членове на Висш съдебен съвет и някогашни прокурори.

Адвокат Петромир Кънчев посочи, че сега страната е изправена пред дейни цивилен митинги с искане за оставките на държавното управление и на основния прокурор Иван Гешев.

Досега никой не е желал оставка на основния прокурор, а аргументите за това са основателни. Освен съответните мотиви, ние постоянно сме твърдели, че е налице систематична неточност, има проблеми и самата рамка е сбъркана, която възпроизвежда такива основни прокурор, означи юрист Кънчев.

Предложенията не били измислени в офис или лаборатория на правилото " тинк-танк ", а от самодейността са следили европейските страни. Предложенията ще бъдат препоръчани за разглеждане в президентството в границите на самодейността на президента за промени в конституцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР