От името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
От името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

„Златната лаврова клонка“ на МВнР бе връчена на Шефкет Чападжиев

От името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев награди българския бизнесмен и човеколюбец в Съединени американски щати Шефкет Чападжиев с почетен знак „ Златната лаврова клонка “ - най-високото отличие на Министерството на външните работи.

Наградата му бе присъдена за цялостната му родолюбива активност, оказваната поддръжка на българските жители в региона на Чикаго, както и за безспорния му принос за запазване на българската просвета и еднаквост и във връзка неговия 80-годишен празник.

Шефкет Чападжиев е изтъкнат бизнесмен, човеколюбец и покровител на българската общественост в региона на Чикаго. Роден е на 24 април 1939 година в Мадан. Напуска незаконно България през 1963 година Година по-късно идва в Съединени американски щати и се открива в Чикаго, където живее и до през днешния ден. През годините Чападжиев се утвърждава като един от стожерите на българската общественост в Съединени американски щати. Той е измежду донорите на две от българските църкви в града – „ Света София “ и „ Свети Иван Рилски Чудотворец “. В средата на 90-те години на ХХ в. открива със свои средства първия български културен и информативен център в Чикаго. Финансира също основаването на първия български вестник в града – вестник „ България “.

Награждаването на Шефкет Чападжиев се състоя в Генералното консулство на България в Чикаго. На събитието, на което бяха показани и по-важните моменти от живота на българската общественост в града и Генералното консулство за 2019 година, участваха голям брой представители на българската общественост в града, измежду които шефове и учители от българските учебни заведения, ръководители на обществено-културни и религиозни организации, публични дейци. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР