От хилядолетия кукурякт е обграден от мистериозни предания. Най-древната легенда

...
От хилядолетия кукурякт е обграден от мистериозни предания. Най-древната легенда
Коментари Харесай

Кукуряк - билката, която расте и през зимата

От хилядолетия кукурякт е обкръжен от мистериозни предания. Най-древната легенда споделя, че точно кукуряк е растял през зимата край обора, където бил роден Христос. Поради това цветето постоянно се назовава розата на Христа.

В рода на кукуряка има към 20 типа. Те са всеобщо публикувани из Западна Азия, Средна и Южна Европа. Но най-често може да ги откриете на Балканите. Повечето, които се отглеждат в градините, са хибриди. Не всички обаче имат вечнозелени листа. Напротив – множеството от тях не са зимно устойчиви.

В най-южните региони кукурякът цъфти през зимния интервал, а точно от декември до март. Периодът продължава към 40 дни. Интересното при тази билка е, че от процеса на разцвет се минава извънредно гладко към съзряване на плода. Той съставлява кръгло черно семенце, което наподобява извънредно декоративно.

Кукурякът избира сенчестите и влажни места, под дървета и шубраци. За разлика от множеството растения, не понася добре блестящо осветените места. Ако се отглежда на осветено от слънцето място, би трябвало постоянно да се полива.

 Кукуряк

Сред всички типове точно белият кукуряк е известен като коледна роза. Той съставлява нискорастящо растение, което цъфти през зимата. Повечето типове са безстъблени. В стаите кукурякът вирее добре на полусенчесто място, да вземем за пример в северните стаи.

Там се усеща прелестно, защото получава минимално количество слънчеви лъчи. Почвата би трябвало постоянно да е влажна, най-много на повърхността. Кукурякът цъфти в бели цветове, които с времето могат да добият кремави нюанси.

Кукурякът е известен в националната медицина. Доскоро се е употребявал като лекарство против доста заболявания както при хората, по този начин и при домашните животни. За лечебните предписания се употребяват коренищата и корените му, които се вадят рано през пролетта или през късна есен.

С тях се подготвят лечебни средства против заболявания като инфектиране на гръбначния мозък, плеврит, менингит, туберкулоза, нервни заболявания, хемероиди, кашлица, както и заболявания на сърцето. Корените от кукуряк, сварени в оцет пък, се употребяват за лекуване на пърхот и за стимулиране на растежа на косата. С полученото се промиват и всевъзможни рани.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР