От гражданското формирование Коалиция за живот без тютюнев дим призоваха

...
От гражданското формирование Коалиция за живот без тютюнев дим призоваха
Коментари Харесай

Призоваха политиците да включат в предизборните си програми мерки срещу тютюнопушенето

От гражданското формирование " Коалиция за живот без тютюнев пушек " приканиха политиците, записали се за идните парламентарни избори, да включат в предизборните си стратегии " решения на сериозния проблем с тютюнопушенето в България ", оповестиха от обединението.

В писмо, изпратено на 17 февруари 2021 година, председателката на Коалицията доктор Гергана Гешанова акцентира, че тютюнопушенето е измежду най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от преди малко извършено изследване, огромна част от младежите у нас поддържат по-строги ограничения за надзор на тютюна. “Ако фактически ги е грижа за възстановяване на живота, здраве, битка с корупцията или национализъм, бъдещите ръководещи би трябвало да подхващат смели стъпки за ограничение на вредите от използването на тютюн”, съобщи доктор Гешанова.

" Децата в България пропушват прекомерно рано - 36% от девойките и 27% от момчетата на 16 година пушат всекидневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари най-малко един път през последните 30 дни, до момента в който междинната стойност за Европа е 20%, по данни на ESPAD. Необходими са ясна политическа воля за смяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в сходство с Рамковата спогодба за надзор на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат от Коалицията до политическите сили ", споделят от " Коалиция за живот без тютюнев пушек ".

Част от настояванията на Коалицията са претендентите на изборите да включат в стратегиите си ограничения за възстановяване успеваемостта на контрола по съблюдаване на възбраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити публични места; въвеждане на ясни правни избрания, да вземем за пример за „ закрито публично място “ и „ тютюнопушене “, в Закона за здравето; цялостна ефикасна възбрана на външната реклама, излагането на тютюневите произведения в местата за продажба и възбрана за промоцията им и спонсорството от страна на тютюневата индустрия; повишение на акциза на тютюневите произведения - включително и на нагреваемите тютюневи произведения и електронните цигари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР