От гражданско сдружение Спаси София се обявиха срещу възможността метрото

...
От гражданско сдружение Спаси София се обявиха срещу възможността метрото
Коментари Харесай

От Спаси София са против метрото да стига до още един мол в София

От гражданско съдружие " Спаси София " се оповестиха против опцията метрото да стопира наоколо до магазин ИКЕА и Ринг мол . От организацията оспорват днешното решение на транспортната комисия в Столична община и го дефинират за нездравословно за развиването на града.

С парите, които бихме дали за метро до ИКЕА може два пъти да се построи бул. " Тодор Каблешков " , да се построят 15 детски градини или 100 квартални улици, счита самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

" Време е да спрем да влагаме съвсем всички налични средства единствено в метрото, до момента в който градът ни продължава да е посипан с разпадащи се тротоари и улици, междублоковите пространства са все по-занемарени, липсват паркинги ", безапелационен е Бонев.

Малкото пари, които имаме , би трябвало да се влагат там, където носят оптимални изгоди, а не за облекчаване на потребностите на частни затворени комплекси и молове , счита общинският консултант.

От неправителствената организация акцентират причините на Борис Бонев, който гласоподава против решението:

Територията е с ниско застрояване и дребна плътност на население и би трябвало да остане такава, тъй като Витошката яка не е мястото за високи блокове.

Пътниците са в пъти по-малко от нужното за метро. Само 1800 живущи и 8000 работещи попадат в обсега на продължение на линията за тази точка - пасажери, неведнъж по-малко в сравнение с по натоварените автобусни линии.

В момента зоната се обслужва единствено от 4 крайградски линии с големи шпации на придвижване. Н икой не прави крачка от рейс през половин час на метро през 4 минути. Защо просто не се пуснат повече рейсове , пита Бонев.

Той акцентира, че Околовръстният път е с по 5 ленти за придвижване и обезпечава доста бърза автобусна връзка с метрото при Бизнес парка. Въпросът му е за какво не се употребява необятния път, а ще се строи метро, паралелно на този път.

" Симеоновският въжен превоз - един от претекстовете за създаване на метрото до ИКЕА е частен и съвсем не работи. Ски център на Витоша няма, а едно качване коства 14 лева Не е ясно по какъв начин тази подигравка от въжен превоз и ски зона ще генерират пасажери като за метро ", написа Бонев.

Метрото коства стотици милиони, а Европейски Съюз трансформира разпоредбите за финансирането. Вместо 10% съфинансиране, както бе до момента, от идната година от бюджета на София ще би трябвало да се покриват 50% от всички вложения, добави Бонев.
 Актуализацията на бюджета на София няма да спре градежа на метрото
Актуализацията на бюджета на София няма да спре градежа на метрото

След Великден ще стартира и главният ремонт на сектора на бул. „ България “
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР