От гражданската организация Спаси София“ сигнализират за грубо погазване на

...
От гражданската организация Спаси София“ сигнализират за грубо погазване на
Коментари Харесай

”Спаси София”: Гласовете на съветниците от ГЕРБ се броят дори когато отсъстват от залата

От гражданската организация „ Спаси София “ алармират за жестоко тъпчене на Правилника на Столичния общински съвет от страна на общинските съветници на ГЕРБ. Днес, Председателят на Комисията по екология, Лорита Радева, разреши гласовете на отсъстващи от залата съветници да се броят и признават при гласоподаване на отчетите, тъй като “те устно са я упълномощили за това ”.
“Това е жестоко нарушаване на главния нормативен акт на СОС, който на никое място не разрешава сходни врътки, които от ГЕРБ употребяват, с цел да прокарат принудително предложенията си, дори в отсъствието на техните съветници.” - споделят от Спаси София.

“Зачитането на гласове на отсъстващи съветници прави взетите решения на комисиите нелегитимни. Недопустимо е на база на джука спогодба да “гласуват” съветници, които нито са в залата, нито знаят какво гласоподават. Тази процедура погазва наредбите в Правилника за обезпечаване на кворум на комисиите и би трябвало неотложно да бъде прекратена”. - съобщи Борис Бонев, който участва на Комисията по екология, където през днешния ден се разглеждаха значими въпроси за замърсяването на въздуха в столицата.

Независимият общински консултант Борис Бонев споделя, че той е внесъл за публично разглеждане предложение за смяна на Правилника на СОС, с цел да се предотвратят тези и сходни недемократични практики на ръководещите. Предложението на Борис Бонев, дружно с претекстовете и причините е дълго над 35 страници и е оповестено на страницата на Спаси София. Основните промени, за които те се борят, касаят гласност на взетите решения и свободния достъп на жителите до комисиите и съвещанията на СОС, онлайн издание на всички отчети и претекстовете към тях минимум 3 работни дни преди разглеждането им, унищожаване на “падащия кворум” и други

“За мое голямо удивление, в работната група срещам сериозен отпор от съветниците на ГЕРБ, които не са подготвени да създадат крачка в посока по-открито ръководство, зачитайки мнението на жителите, а не както до момента – пренебрегвайки техните ползи и глас. Не разбирам какво проблематично откриват от ГЕРБ в предлагането ми съвещанията на комисиите да се излъчват онлайн и отчетите да се разгласяват авансово, с цел да могат жителите осведомено и аргументирано да вземат позиция за бъдещето на общия ни дом. Крият ли нещо моите сътрудници общински съветници?” - реторично задава въпроса си Борис Бонев.

От Спаси София установяват, че ръководещите не престават да се държат властническо в Столичния общински съвет. “По време на акцията госпожа Фандъкова и претендентите за съветници не стопираха да приказват за потребността от повече бистрота, диалогичност и почтеност в ръководството. Всички техни сегашни дейности ясно демонстрират, че това е била единствено предизборна неистина и нямат никакво желание да осъществят личните си обещания и да оправдаят упованията на софиянци.” - съобщи деятелят на Спаси София, Андрей Зографски.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР