От гражданската организация Спаси София са против готвеното съкращаване на

...
От гражданската организация Спаси София са против готвеното съкращаване на
Коментари Харесай

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация " Спаси София " са срещу готвеното редуциране на градския превоз в София.

Идеята за понижаване на градския превоз е оповестена в отчет, импортиран в Столичния общински съвет от зам.-кмета по превоз, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация Зафир Зарков и Карлос Контрера.

Предвижда се съществено утежняване на транспортното обслужване в редица квартали, само че се дават повече пари за частен автобусен транспортьор, пишат от гражданската организация.

Промените ще оставят огромните квартали " Младост " 1 и " Младост " 2 без съвсем никакъв наземен превоз. Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и употребявани линии, доста се орязва, като интервалите за придвижване ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 часа. В композиция с препоръчаното закриване на линия 306, това ще докара до фрапантен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и дейни столични квартали, безапелационни са от гражданското съдружие.

" Необяснимо е за какво се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е употребен от към 25 000 пасажери дневно. Преди няколко години маршрутът му беше продължен, а в този момент обслужването се понижава на половина ", сподели общинският консултант Борис Бонев.

Той изясни, че се закрива градска линия 306, което значи, че и довозването до метростанциите се понижава. " Освен, че ръководещите оставят " Младост " 2 без превоз, те плануват и заличаване на превоза по ул. " Йерусалим ", което е неприемливо и нездравословно, споделя общинският консултант Борис Бонев.

Докато се орязват градски линии, по които пътуват голям брой пасажери, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния транспортьор МТК. Приходите на компанията ще се усилят с над 600 000 лева годишно.

" С какви причини се отслабва тролейбус 5 с към 25 000 пасажери дневно, а линия 21/22, която транспортира единствено 1200 пасажера дневно се ускорява двойно ", питат от организацията.

От " Спаси София " се съмняват в лобизъм в интерес на частните автобусни превозвачи.

" Не имам вяра да е случайност, че за общинския транспортьор Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разноски, а частното сдружение МТК непрестанно е фаворизирано. За него постоянно има пари за увеличение приходите, а сдружението е получило едни от най-лесните линии ", споделя Андрей Зографски от " Спаси София ", специалист в Комисията по превоз към Общинския съвет.

Частната компания МТК към този момент е закупила рейсовете, нужни за новата линия, без да има нужното за разкриването ѝ позволение от Столичния общински съвет.

От гражданското съдружие се питат по какъв начин частната компания има гаранция, че смяната ще бъде утвърдена, с цел да си разреши авансово да направи такава сериозна инвестиция.

Припомняме, историята с крайградските линии е от времето на кметския мандат на премиера Бойко Борисов. През 2008 година компания " МТК Груп ", взе участие в конкурс за отдаване на част от линиите на градския превоз в София на частни превозвачи, макар че по това време тя даже няма лиценз за транспортьор. Тогавашният зам.-кмет Велизар Стоилов се раздели с поста си. Борисов подписа контракт с две от компаниите, само че не и с " МТК Груп ". Следващият кмет Йордана Фандъкова отвод да даде тези линии на компанията, която промени името си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР