От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно

...
От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно
Коментари Харесай

Спаси София: Младост 1 и 2 остават почти без наземен транспорт, общината обслужва частната фирма МТК |

От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното следващо редуциране на градския превоз в София.

В отчет, импортиран в Столичния общински съвет от зам.-кмета по превоз Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация Зафир Зарков и Карлос Контрера, се планува съществено утежняване на транспортното обслужване в редица квартали, само че се дават повече пари за частен автобусен транспортьор.

Според градските деятели, препоръчаните промени ще оставят Младост 1 и Младост 2 без съвсем никакъв наземен превоз. Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и употребявани линии, доста се орязва, като интервалите за придвижване ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 ч. В композиция с препоръчаното закриване на линия 306, това ще докара до фрапантен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и дейни столични квартали.

“Необяснимо е за какво се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е употребен от към 25 000 пасажери дневно. Преди няколко години маршрутът му беше продължен, а в този момент обслужването се понижава на половина. Закрива се и работеща градска линия 306, което значи, че и довозването до метростанциите се понижава. Освен, че ръководещите оставят Младост 2 без превоз, те плануват и заличаване на превоза по ул. Йерусалим, което е неприемливо и нездравословно. ” - споделя общинският консултант Борис Бонев.

Заедно с орязването на градски линии с висок пътникопоток, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния транспортьор МТК, и по този начин приходите на компанията ще се усилят с над 600 000 лева годишно.

“С какви причини се отслабва тролейбус 5 с към 25 000 пасажери дневно, а линия 21/22, която транспортира единствено 1200 пасажера дневно се ускорява двойно? ” - питат от организацията.

От Спаси София споделят, че имат обосновано подозрение за лобизъм в интерес на частните автобусни превозвачи, от страна на ръководещите Столичната община.

“Не имам вяра да е случайност, че за общинския транспортьор Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разноски, а частното сдружение МТК непрестанно е фаворизирано. За него постоянно има пари за увеличение приходите, а сдружението е получило едни от най-лесните линии. ” - споделя Андрей Зографски от Спаси София, специалист в Комисията по превоз към Общинския съвет.

Градските деятели сигнализират и че частната компания МТК към този момент е закупила рейсовете, нужни за новата линия, без да има нужното за разкриването ѝ позволение от Столичния общински съвет.

“Това поражда съществено подозрение, че някой в Столичната община дава обещание на частно сдружение, че тази смяна ще бъде утвърдена, преди да е гласувана в Съвета. Как този транспортьор има гаранцията, че смяната ще бъде утвърдена, с цел да си разреши авансово да направи такава сериозна инвестиция? Има ли лобизъм в ущърб на общинския интерес в Столичния общински съвет и за какво се закриват линии на общинския транспортьор Столичен автотранспорт, а в същото време се разкрива нова за частната МТК? Това са съществени въпроси, на които чакам ясни отговори. ” - безапелационен е общинският консултант Борис Бонев.

OFFNews потърси за коментар по тематиката и Столична община. Ще го прибавим незабавно когато получим подобен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР