От гражданската организация Спаси София днес сигнализираха, че ЦГМ планира

...
От гражданската организация Спаси София днес сигнализираха, че ЦГМ планира
Коментари Харесай

Спаси София е против нов заем за 15 млн. лв. за ЦГМ без никакви реформи

От гражданската организация Спаси София през днешния ден алармираха, че ЦГМ възнамерява да изтегли нов заем от 15 млн. лева за покриване на дупките в общинското комерсиално сдружение.

Ръководството на ЦГМ е внесло за разглеждане в Столичния общински съвет искане за взимане на заем, с цел да се покрият финансовите дупки и разплащанията към транспортните оператори.

Градските деятели споделят, че загубите в градския превоз и паркирането са факт, само че проблемите няма да се решат единствено с вземането на следващия заем.

“Необходими са съществени промени освен в структурата на сдружението, само че и на метода, по който е проведено платеното паркиране. Категорично сме срещу нови отговорности, които всички софиянци ще плащаме години наред, без да бъдат запушени течовете и без да се усъвършенства работата и успеваемостта на ЦГМ” - споделят от Спаси София.

Независимият общински консултант Борис Бонев напомня, че преди няколко седмици е внесъл отчет за промяна на паркирането в София, с който работата на сдружението да стане по-ефективна и транспарантна.

“Предлагам понижаване на безплатните и безкрайни служебни абонаменти за институциите, които узурпират паркингите и обществените пространства в центъра и носят чиста финансова загуба за Столичната община. Не мога да схвана упорството на ръководещите от ГЕРБ да пазят този абсурден комфорт за институциите, а в същото време поддържат изтегляне на заем за покриване на дупки. Този фасон на работа не може да продължи.” - безапелационен е Бонев.

Общинският консултант напомня и че в Столичния общински съвет е внесъл още два отчета, касаещи работата на сдружението. “Искам цялостна проверка и нов самостоятелен одит на ЦГМ, тъй като доверието на софиянци към ръководството му от дълго време е изчерпано.

След многомесечна работа за намиране на общински терени за строителство на паркинги в кварталите, предложихме и самодейност за създаване на 10 монтажни паркинга в кварталите, с нови над 3500 места. ЦГМ не може да продължи да взима десетки милиони на година от паркирането и да не влага нито лев в построяването на паркинги. Това е безсрамие, не ръководство.” - счита Бонев.

От Спаси София считат, че точно рецесията е мотив за реформиране на сдружението, започване на от дълго време чаканите вложения в паркингите, цифровизация на услугите и усъвършенстване на структурата и щата на общинското сдружение.

“ЦГМ имат автомобил за автоматизиран електронен надзор на паркирането, само че не го употребяват. Вместо това, плащаме на войска от 170 контрольора, които ревизират зоните, чиито заплати ни костват над 2 млн. лева годишно. В сдружението има дублиращи звена, а процесите са остарели и неефективни. Кога, в случай че не в този момент, когато бюджетът на София понижава, ще се осмелят ръководещите от ГЕРБ да създадат отлаганата реформа”? - пита риторично Борис Бонев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР