От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт направиха дарение

...
От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт направиха дарение
Коментари Харесай

Граждани даряват безвъзмездно пари на БДЖ

От Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз направиха подаяние в размер на 1 минимална работна заплата за БДЖ и НКЖИ. От Инициативата споделят: „ Решението за даването на тази скромна сума е подбудено от обстоятелството, че ръководството на страната ни (Министерски съвет, Министерство на превоза, информационнните технологии и известията, Министерство на Финансите и др.), водят политика за неглижиране на железницата и оставянето й на практика без развиване и явното приоритизиране на автомобилния превоз. Ние, жители, някогашни и сегашни чиновници на железницата, взехме решение, че би трябвало да поемем самодейността за помощ на нашата железница като създадем този алегоричен акт в опит да променим публичните и политически настройки в интерес на железопътния превоз. Ясно е, че бъдещето принадлежи на железопътния превоз и в случай че тези, които ни ръководят не го осъзнаят, ще обрекат страната на продължителна беднотия и назадничавост “. „ Правителството цинично назовава държавните заеми „ безплатни “ “ – разяснява един от координаторите - Веселин Кирев и добавя - „ Всъщност дарената от нас минимална работна заплата е същинско безплатно финансиране. “

Гражданите са показали прекомерно любопитни учредения, които самите те дефинират по-скоро като фантазии за бъдещето, в сравнение с взор към унищоженото и нерадостно настояще:

- назад сливане на БДЖ и НКЖИ и възобновяване на единството на железницата, което бе разрушено с влезлия в действие от 2002 година Закон за железопътния превоз. Отговорността, както постоянно бе хвърлена върху Европейски Съюз, който ни „ бил наложил “ това условие, макар ясните регламенти и наставления, че „ обособеното водене на счетоводството е наложително, а организационното или институционално разделяне е по желание. “[1]

- обезпечаването на нужния административен потенциал за по-ефективна работа по планове с европейско финансиране

- строителството на жп линията Елин Пелин – Септември за до 250 км/ч. и с наклони до 12,5 на 1000 м., с цел да имаме конкурентоспособна железница, а не като досегашния план за 160 км/ч и оптимални наклони до 20 на 1000 м., който рискува да погребе милиарди на европейските и български данъкоплатци без съвсем никакъв резултат.

- реорганизация и рехабилитация на цялата железопътна мрежа в България, намираща се в окаяно положение.

- закупуване на нов преносим състав включващ и пуш-пул сформира (вагони с локомотив, вместо мотрисни влакове) за експресните влакове за скорости до 230-250 км/ч, който да бъде кадърен и сертифициран за потребление и в интернационално известие. Да бъде прегледана опцията за закупуване на двуетажни вагони и мотриси за БДЖ, които да икономисват експлоатационни и инфраструктурни разноски. Да бъде осъществен ремонт/реновиране на целия разполагаем преносим състав на железницата.

Каква е задачата ни – разясняват от самодейността – пускане на една акция за гласност. Да се спре с обвиняванията, че БДЖ сами са отговорни за своето положение, откакто е ясна държавната проавтомобилна политика. Обявяваме обществено сметките на БДЖ и НКЖИ, по които всеки може да превежда суми в случай че има предпочитание откакто такова липсва у българските политици.

ГИ за публичен и релсов превоз е основана в края на 2011 година по време на железничарската стачка. През 2012-13 година жителите събират няколко хиляди подписа срещу приватизацията на БДЖ – Товарни транспорти (процедурата е прекратена). В края на 2014 година дружно с цивилен организации, синдикати и железничари, събират над 10 000 подписа единствено за няколко дни и осуетяват прекъсването на над 140 влака. През юни 2018 година, по време на запора на постройката на БДЖ на два пъти провеждат бдения със свещи за железницата. От Инициативата имат редица изявления по тематиките за железницата, градския превоз, културното завещание и отбрана на публичната благосъстоятелност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР