От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпратиха становище

...
От Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпратиха становище
Коментари Харесай

Граждани предлагат изравняване на тол таксите за железницата и пътищата

 От Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз изпратиха мнение по плана за изменение и допълнение на Методиката за пресмятане на жп инфраструктурните такси у нас. Гражданите упорстват за равнене на " тол таксите “ за железницата и за пътната инфраструктура, защото в сегашния миг, те са в пъти по-високи за железницата, без да има действително съображение за това.

От самодейността са пресметнали какъв брой би коствал преносът на вагон с въглища от мини " Бобов дол “ до Топлоелектрическа централа Бобов дол съгласно настоящето положение и предстоящото в бъдеще за тол системата. Оказва се, че таксата за жп вагон в общия случай ще продължи да е най-малко 2 пъти по-висока, като тук не се взима пред тип употребяваната и таксувана ел. сила. За разстояние от 16 км. " тол “ таксата за 1 вагон ще бъде 15,64 лева, до момента в който за 1 камион от 2020 година – едвам 4,16 лева Когато цената се приравни към 1 звук тегло (защото един вагон събира повече от един камион), това означа 21 стотинки/тон такса за железницата, против 10 стотинки/тон за автотранспорта.

Това съгласно жителите дава и пояснение – за какво пожеланият превоз за транспорт на въглища са камионите, които унищожават локалната пътна инфраструктура.

От друга страна това е извънредно незаслужено, защото железницата носи по-малко външни разноски за обществото (замърсяване, произшествия и др.).

Георги Статков от самодейността споделя останалите претенции: " Настояваме Агенция пътна инфраструктура да бъде преобразувана в Държавно дружество Пътна инфраструктура, тъй че да има цялостна равнопоставеност. Настояваме чисто институционално, тя да бъде трансферирана в МТИТС предвид на това, всички транспортни инфраструктури да имат обща съгласуваност и да работят в синхрон. В момента, в МТИТС са инфраструктурите на водния и на въздушния превоз, както и на железопътния превоз, само че не и пътната инфраструктура, което демонстрира привилигированото и дезинтегрирано положение на държавната политика към пътната мрежа и останалите транспортни инфраструктури. “

Той добавя още, че извънредно належащо за равнопоставеността сред типовете превоз, е също както Директива за птиците НКЖИ, и пътната инфраструктура да регистрира амортизационни отчисления за своите активи, тъй като неналичието им води до тежка неравнопоставеност и увреждане на конкурентоспособността на железопътния превоз и развиването на транспортните пазари!

Тъй като в претекстовете към изменението на Методиката се показва Директива 2012/34/ на Европейски Съюз, жителите за следващ път обръщат внимание, че е извънредно време за назад обединяване на Директива за птиците НКЖИ и Холдинг БДЖ. То не е неразрешено в директивата (както непрестанно се твърди още от времената на приемане на закона за железопътния превоз, признат през 2002 г.). Единствената нужда е от отделяне на разнообразни отдели и счетоводни сметки с оглед проследимост и бистрота на приходите и разноските, както и недискриминационен достъп до железопътната инфраструктура.

От самодейността са поискали и наново издание на документите, защото предлаганият вид не е оповестен в уеб страницата за обществени съвещания (там стои настоящият все още вид на методиката, който за последно е променян през 2014 г.)
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР