От графичния интерфейс на Mac до... изрязания екран на iPhone

...
От графичния интерфейс на Mac до... изрязания екран на iPhone
Коментари Харесай

Чуждите идеи, реализирани умело от Apple

От графичния интерфейс на Mac до... изрязания екран на iPhone X

Изрязаният екран на iPhone X не е автентично скимване на Apple

Конкуриращите се на пазара компании постоянно копират хрумвания едни от други. Когато става въпрос за Apple обаче, ползата е нараснал, поради мащабите на компанията и нейното пренебрежително, в известна степен, отношение към останалите играчи, демонстрирано през годините.

Наблюдателите на пазара открояват няколко изключително нашумели дизайнерски решения и технологии, които компанията от Купертино е заимствала и сполучливо осъществила в свои артикули.

Така да вземем за пример, изрязаният в горната част екран на смарт телефона, който Apple вкара с юбилейния iPhone X, за първи път е осъществен от компанията Essential. Едва две години по-късно сходно дизайнерско решение предложи и Apple.

Но това не е най-яркият образец за своеобразното плагиатстване на непознати хрумвания от страна на трилионната (в долари) компания. Сред заимстваните хрумвания са графичният интерфейс за компютрите Mac, дело на Xerox. Решението Dock пък се появи за първи път в компютрите на Acorn.

И преди iPad имаше таблети, само че техните основатели не можаха да ги създадат прелъстителен пазарен артикул

В допълнение, Apple си хареса и осъществя мишка от Star Information System, а концепцията за умните часовници Watch е взета от Pulsar NL C01.

Нещо повече, iPad не е първият таблет на пазара. Преди Apple да го пусне, сходни артикули предлагаха и други компании, само че те не бяха оценени уместно от пазара.

Гласовият асистент също не е концепция, родена в лабораториите на Apple. За първи път сходен виртуален асистент сътвори китайската компания Zhi Zhen.

Технологията за разблокиране на iPhone пък е взета от Neonode и поднесена от Apple като фирмена разработка. При това компанията влезе в правосъдни разногласия за тази технология и с най-силния си съперник Samsung.

Факт е, че доста от технологиите в продуктите на Apple са заимствани от други компании, само че ИТ колосът от Купертино ги доработва ловко и съумява да ги наложи на пазара, създавайки огромно търсене. Ето за какво Apple се възприема като новаторска компания, която задава трендовете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР