От градчета в австралийската провинция, през интернати в Ирландия, до

...
От градчета в австралийската провинция, през интернати в Ирландия, до
Коментари Харесай

Тирания на мълчанието: Кои са жертвите на католическите свещеници?

От градчета в австралийската провинция, през интернати в Ирландия, до църкви в Съединените щати - десетки хиляди са документираните случаи на полови похищения от католически свещеници. За първи път по тематиката се заговаря през 80-те години, след разкрития за полово принуждение, дело на свещеници от Канада и Съединените щати.

Скандалът с педофилията в Църквата е наименуван " епидемията на XX век ". Смята се, че броят на жертвите надвишава 10 хиляди, а данни за принуждение има за повече от 50 години обратно. В множеството случаи, причинителите или са премествани в друга епархия, или са лишавани от духовния си ранг като архиепископа на Вашингтон Тиодор Маккарик.

В навечерието на конференцията в Гданск група мъже унищожиха паметника на духовник, за който има десетки свидетелства за полово принуждение над деца. Става дума за фамозния в страната отец Хенрик Янковски, подкрепял придвижването " Солидарност " и водача му Лех Валенса в битката с комунистическия режим.

Във Ватикана дойде и полският деятел от придвижването " Без боязън " Марек Лисински. Самият той е бил насилван от католически духовник, когато е бил на 13 години. По време на среща с папа Франциск, понтифът направи непредвиден жест и целуна ръцете му.

Марек Лисински, жертва на полово принуждение от Полша: Това, което претърпях, ме промени вечно.Травмата ще бъде с мен до края на живота ми. А жертвите би трябвало да знаят, че виновността не е тяхна и не трябва да мълчат.
Често жертва на духовниците стават и монахини. Сред най-шокиращите случаи е този за манастир в Чили, където с години монахините са били измъчвани. Ватиканът е получавал десетки сигнали, само че не е реагирал.
 Започна конференция за предварителна защита на половото принуждение, осъществявано от духовници Започна конференция за предварителна защита на половото принуждение, осъществявано от духовници
Ръководителите на 114 епископални конференции от целия свят и представители на разнообразни духовни организации се събраха през днешния ден във Ватикана, с цел да потърсят...

Малко са жертвите, които се осмеляват да застанат с лицето си пред камера като Клер Максимова. Тя е жертва на духовния си ментор.
Клер Максимова, някогашна монахиня от Франция: Първият път, когато ми се случи, ми беше мъчно да допускам, че това е истина. Само половин час, откакто ме насили, свещеникът изнесе работа, като че ли нищо не е станало. Тогава осъзнах, че сходни хора не заслужават да бъдат прикривани, че Църквата от десетилетия мълчи, като че ли няма нищо неправилно в насилието. И започнах да пиша.
Младата жена напуща Църквата и написва книгата " Тирания на мълчанието ".Клер завежда дело, което към момента няма присъда. Казва, че към този момент не усеща връзката с Бог и захвърля расото, с цел да стане преподавателка по британски.
 Ватикана организира конференция за половите похищения в църквата Ватикана организира конференция за половите похищения в църквата
Във Ватикана стартира първата по рода си конференция за половите похищения против деца в католическата черква. Повечето от случаите са отпреди де...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР