От годините на финансовата криза насам голям брой от по-възрастните

...
От годините на финансовата криза насам голям брой от по-възрастните
Коментари Харесай

Защо милиони американци може никога да не успеят да се пенсионират

От годините на финансовата рецесия насам огромен брой от по-възрастните американци избират да останат дейни на пазара на труда вместо да се пенсионират.

Тази наклонност може да се ускори в идващото десетилетие, като натискът да останат на работа върху жителите на Съединени американски щати над 60-годишна възраст става все по-голям. А главната причина за това е, че младите дейни на пазара на труда хора понижават, пишат от Fortune.

Преди 10 години Щатите имаха извънредно високо равнище на раждаемост за развита страна. Постепенно обаче нивото стартира да спада до 1,8 дете на семейство през 2016 година, а тези темпове на раждаемост допускат стесняване на популацията в дълготраен проект.

До огромна степен това се дължи на по-ниската раждаемост измежду жителите с латиноамерикански генезис. Допълнителен фактор е и финансовата рецесия и резултатът от нея - песимистични упования за растежа на приходите на семействата.

Разбира се, по-малкото на брой деца значи и по-малко младежи на пазара на труда на фона на възходящ брой пенсионери. Това от своя страна води до по-малко доходи за опазването на здравето и за обществената система, както и повишение на възрастта за пенсиониране.

Ситуацията обаче не е нещо изцяло ново за Щатите. В края на 80-те години на предишния век Съединени американски щати съумяха да извърнат тренда от намаляваща раждаемост към възходяща. Икономистът Лиман Стоун обаче предизвестява, че няма причина тази история да се повтори.

Високите цени на жилищата, на грижата за децата и на образованието няма да се трансформират скоро. В същото време пораства и потребността от по-високо образовани експерти, с цел да може пазарът на труда да отговори на потребностите на бизнеса. Това от своя страна води до отсрочване на раждането на деца в фамилиите и на раждането на по-малко наследници.

Стоун предвижда, че раждаемостта в Съединени американски щати може да се свие в допълнение до 1,5 или 1,4 деца в домакинство - равнища, каквито могат да се видят в Япония и някои страни в Европа.

В същото време той добавя, че броят на имигрантите - без значение дали ниско или висококвалифицирани, в Щатите понижава и обстановката може да се утежни на фона на антимиграционната политика на президента Доналд Тръмп.

С други думи, Съединени американски щати скоро може да изгубят двата огромни мотора на напредък на популацията, да се трансфорат в свиваща се нация на младежи, натоварени с отговорността да поддържат от ден на ден възрастни хора, а последните да бъдат принудени да работят през считаните до неотдавна златни години от живота. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР