От години след най-големия грабеж в най-новата ни история -

...
От години след най-големия грабеж в най-новата ни история -
Коментари Харесай

5 години след аферата "КТБ": Цветан Василев се крие в охолство с 5 млрд. лева в джобовете

От години след най-големия обир в най-новата ни история - банкрута на пирамидата КТБ, банкерът дезертьор Цветан Василев продължава да държи в джобовете си сред 5 и 6 млрд, написа "Монитор ".
Той пръска парите на ужилените инвеститори за охолния си метод на живот в Белград, за юристи, за тоги на олигархията и, несъмнено, за медии и скъпоплатени публицисти, които да обслужват опорните му точки и да се пробват да го изкарат „ жертва “ на личния си обир.

Точно на 16.6.2014 година изпълнителният шеф на КТБ Орлин Русев е извикан в Българска народна банка, с цел да даде пояснение по какъв начин банката се оправя с нараствания брой тегления от нейни инвеститори. За диалога Русев уведомява по телефона Цветан Василев, който по това време е във Виена. Ден по-късно КТБ желае 250 млн. лв. помощ от Фонда за гарантиране на влоговете, която е отказана, защото се появяват първите данни за далаверите в трезора. Българска народна банка предизвестява, че Цветан Василев би трябвало незабавно да обезпечи 1 милиарда лв., с цел да може КТБ да има нужната ликвидност и да продължи да действа обикновено. Четири дни по-късно на – 20.6.2014 година, пирамидата рухва. Изпълнителните шефове желаят КТБ да бъде сложена под спецнадзор. В късния следобяд квесторите са към този момент в банката.

В трезора се откриват шокиращи данни. За 67,2% от кредитния портфейл на КТБ няма нужната информация, посредством която да се проследят парите. Става дума за 3,5 милиарда лв. от общо 5,4 милиарда лв. раздадени заеми. Дупката, която се образува в КТБ, е от 137 кредитни досиета, множеството от тях с изчезнали атрибути, което ги прави несъбираеми. Точно това са заемите към кухите компании, посредством които Василев построява пирамидата, в която потъват милиарди. Според спецпрокуратурата в случай че трезорът не беше банкрутирал през 2014 година, две години по-късно той щеше да събори страната, като отвори дупка в размер на астрономическите за България 8 милиарда лв.. „ Моделът КТБ “ съставлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и социална финансова машинация, случвала се в най-новата българска история “, установи спецпрокуратурата в обвинителния акт.

Дружествата в орбитата на Василев като финансовата къща „ Фина С “ и „ Бромак “ банкерът дезертьор назовава гръмко „ Фирмата “, за която желае всеки ден финансови информации. Крайните получатели на парите по „ модела КТБ “ са най-разнообразни, само че постоянно свързани с Василев. Първоначално банкерът дезертьор трескаво купува активи, с цел да ги препродаде. После парите стартират да се употребяват за покупка на действително губещи бизнеси и за заплащане на лихвите за употребения банков запас. Накрая пирамидата КТБ по този начин се задушава в раздадените заеми, че стартира да ги употребява за нарастване на капитала на самата банка. Парите в КТБ са главен дирек в пирамидата. Приблизително над 100 сдружения са оплетени в комплицираната финансова скица на Василев, посредством която той точи КТБ, като преди всичко в огромната скица за машинация са личните му компании – Фирмата, както той ги назовава, и които изсмукват финансовия запас на вложителите.

Цветан Василев е упрекнат за началник на проведена незаконна група, основана с користна цел.

Мафиотският кръг включва 18 лица.

Доказателственият материал надвишава 1360 тома, а самият обвинителен акт е с внушителния размер от 500 страници. Банкерът дезертьор е измамен под отговорност за 4,4 милиарда, изчезнали от КТБ. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев Василев е присвоил от трезора сред 5 и 6 милиарда лв.. Американските икономисти проф. Стив Ханке, бащата на валутния ни ръб, и Мат Сикерки приканиха управляващите в България още на 24.10.2014 година незабавно да унищожават Корпоративна комерсиална банка, тъй като - с изключение на всичко друго - "изглежда ръководителите й освен са били некомпетентни, само че и нарушители ", писаха те в публикация на неправителствената организация „ Кейто институт “. И приканиха това, което може да се събере, да се употребява за възобновяване на обезпечената част от депозитите, платени от Фонда за гарантиране на влоговете. Впоследствие фактът, че КТБ е работила като пирамида, а Василев е бил кредитен фараон, беше доказан от интернационалната проверяваща компания “АликсПартнърс “ и от авторитетния арбитраж във Вашингтон. За да отбрани дребните инвеститори, Фондът за гарантиране на влоговете изиска от страната заем от 1,2 милиарда лв., защото по това време имаше наличност от 2 милиарда лева и сумата не стигаше за изплащането на тези влогове.

Банкерът дезертьор на два пъти се опита да извърши второстепенен обир на КТБ – да задигне златни активи, закупени с парите от вложителите на КТБ, благодарение на съветските си настойници. На сцената през март 2015 година излезе бандата за едно евро на белгиеца с съветски паспорт Пиер Луврие. Той се оказа подставено лице на православния съветски олигарх Константин Малофеев, притежател на пропагандния рупор на Кремъл - „ Царьград ТВ “. Тогава съветският белгиец разгласи, че тъкмо за едно евро групичката му възнамерява да прилапа БТК, военните фабрики „ Авионамс “ и Дунарит “, НУРТС, мултиплекса, излъчващ Българска национална телевизия – Фърст диджитал, и пийпълметричната компания ГАРБ. При това за 1 евро, защото „ златните кокошки “, оценени на над 1 млрд лв., имали задължения. След като опитът се провали с гръм и тропот на хоризонта се появи различен човек на Малофеев – съветският предприемач Дмитрий Косарев, който се опита да превземе даже и TV7.

За сметка на това Василев още точи военния цех „ Дунарит “, който е под негов надзор посредством оръжейния търговец и негова марионетка Емилиян Гебрев, и „ Сана Спайс хотели “, като ги употребява за касичка, с която се разплаща за охолния си метод на живот и за медийните си балони. Именно поради това кликата му от придворни публицисти и уеб сайтове бълва фалшив след фалшив против „ поправката Пеевски “, която народен представител предложи дружно със своите сътрудници Йордан Цонев и Хамид Хамид, с цел да се спре вторичният обир в КТБ. По данни на синдиците към 31 март 2019 година общата сума, събрана в масата на несъстоятелността, е към 830 млн. лева, което значи, че с изключение на разпределените през май 570 млн. лева следва да се раздадат още към 260 млн. лв.. Първоначално масата на несъстоятелността бе оценена от външните инспектори на 1,378 милиарда лева, които се смяташе, че е реалистично да бъдат събрани посредством разпродажби и каузи в процеса по неплатежоспособност. Това значи, че при най-оптимистичния сюжет ще бъдат възобновени не повече от 20-25% от откраднатите милиарди от Цветан Василев.

Гуруто на банкера дезертьор

И до момента в който медиите на олигарсите жалят банкера дезертьор и леят дитирамби за него, като да вземем за пример майката на Фалшивите вести и гальовен глас на някогашния министър председател Иван Костов, всички се вършат на ударени, че точно Командира на тъмния преход конфигурира Василев за банкер. През 2010 година БГ Мадоф прилапа КТБ посредством 10 офшорки, всяка от които притежаваше по 9,99% от трезора, с цел да се заобиколи банковият закон. И това стана с покровителството на доближената на Костов Емилия Миланова, която по това време беше началник на „ Банков контрол “. Костов замисли КТБ като перла в короната на партията му ДСБ.

И Командира гребеше с цялостни шепи от трезора. Навремето ДСБ е имала два влога в КТБ за 2,5 млн. лв., а по късно и трети от 1 млн. лв.., а „ Фондация Демокрация “ персонално беше приютена от мустакатия аферист в постройка на трезора. Малката щерка на Костов – Мина, посредством едноличната си компания „ Анторна “ имаше контракт с една от знаковите компании на Василев „ Афлик България “, получавала обилно кредитиране от КТБ в размер на милиони левове.

По този контракт Мина Костова е взела 270 хил лв., или по 30 хиляди на месец за консултантски услуги. Фамилията на Костов имаше 700 000 лв. баровски депозити в КТБ. Самият Костов е държал на влог 155 894 лв., като сметка е имал и починалия му татко Йордан Генков - в нея е пазил 212 814 лева Мина е кътала 213 202 лв., а сестра й Яна – 115 343 лв.. Взимали са и такива лихви, каквито единствено паметната пирамида на белградския апаш е можела да поддържа. Излиза, че банкерът дезертьор освен е пълнил касичката на Костови „ Фондация Демокрация “, а целият политически план на Командира е бил на прехрана на Василев, до момента в който пирамидата КТБ, градена с парите на излъганите инвеститори, не рухна.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР