От години сирийците привличат вниманието на Европа само когато пресичат

...
От години сирийците привличат вниманието на Европа само когато пресичат
Коментари Харесай

Сирийците ще са най-трудната тема след изборите в Турция

От години сирийците притеглят вниманието на Европа единствено когато пресичат граници. В Турция не е по този начин.

" Много си самоуверен да излизаш тук ", споделя жена зад бара, до момента в който прави кафе в квартал " Фатих " в Истанбул, и сочи към улицата.

Ден по-рано, на летището, млад кюрд предизвестява в таксито към града: " Ще отседнеш в (съседния квартал - бел. ред.) " Султанахмет "? Внимавай, не си показвай парите и телефона на улицата, те ще ти ги откраднат. "

" Те " са сирийците.

Сирийците бяха допреди месеци втора по значителност тематика за турците преди президентските и парламентарни избори в неделя. Ролята на тематиката се промени, ненапълно поради земетресението и комплицираната игра на политиците.

Друго не се е трансформирало. Говоренето срещу сирийците господства, а няма партия, чието решение сега да е осъществимо: във всички предлагани уравнения има прекалено много незнайни. Каквото и да приказват политиците обаче, сирийците ще останат за несигурно време; поради изборите никой не приготвя турците за това.

Как се стигна дотук и допустимо ли е решение?

" Всичко стартира след локалните избори "

Някога Турция посрещаше с отворения прегръдки бягащите от войната, в която Анкара поддържа опозицията против режима на Башар ал Асад. Половин милион се озоваха в Истанбул, огромна част - във " Фатих ", закостенял квартал, препоръчван от родственици, с доста благоприятни условия за работа и обучение. Изследване на фондацията за стопански проучвания TEPAV от 2019 година сочи, че 90% от жителите му не желаят да се върнат.

 " Не чакахме толкоз от Карадайъ ": по какъв начин се вършат турски избори в " Малката България "

По оживения бул. " Акшеметин " (в едноименния регион на " Фатих " ) към 2019 година 90% от търговците са сирийци, 65 от 70 дребни предприятия се ръководят от сирийци. На " Сирийския пазар " (някога прочут като " Малта " ), на сирийци са 25 от 30 обекта. Събраните данни сочат, че във " Фатих " сирийците се събират по 15-20 в жилище, имат по 5 деца в домакинство. Брокери се оплакваха, че този поток прави жилищата неизползваеми, откакто се изнесат; цените на парцелите се подвигат.

Проблемът не е единствено в Истанбул. В кафене във " Фатих " сирийци се събират на чай към масата на Таха ел Гази, ръководител на Сирийската просветителна комисия. " До 2019 година нямаше ненавист и дискриминация... Но изключително след локалните избори тематиката стартира да се употребява от всички страни в турската политика ", споделя той в диалог с " Дневник ". " И държавното управление се обърка в изявленията да вземем за пример че е дало 40 милиарда за бежанците. Това настрои турската улица. "


© Ангел Петров

" Фатих "

Ел Гази се среща с съвсем всички опозиционни водачи: убеждава ги, че казусът със сирийците продължава да е филантропичен. " Искахме да извадим тематиката от изборите... само че обстановката е друга. Сега приказват дали да ги депортират. " Свързва казуса с латентна " антиарабска просвета " в турското общество, подсилена от безнаказаното слово на омразата и дискриминирането измежду политиците и неналичието на закони против тези феномени.

" И в Германия (...) старите бежански общества се притесняват от новите ", споделя. Във Франция талази алжирски имигранти от средата на века по-късно се плашат от вълните тунизийски.

Взаимодействам с турци от български, сръбски, гръцки генезис - в Текирдаг, Силиври, Одрин, някои по генезис бежанци от 40-50 години. Сирийците дойхода и доста от тези хора започнаха да се плашат. Бежанците се плашат от бежанците. Има и боязън: ще ни вземат мястото, работата, къщите.
Таха ел Гази,
правозащитник

В Турция обаче има усложняващи условия.

Къде сбърка властта (и къде се справи)

Икономиката е едвам вторична причина съгласно Ел Гази. Сред турците обаче тя обаче постоянно е мотив за антисирийски мнения. Общо 37.9% от сирийците в Турция (3.5 млн. към края на 2021-ва) работят съгласно авторитетното годишно изследване. Голяма част от тях евентуално са в сивата стопанска система и се състезават с 10 млн., също неофициално наети, турци, част от тях - деца. Междувременно 750 хиляди бебета са родени сред 2011 и 2021 ; към 31 декемвр 2021 г . децата на възраст до 9 година, огромна част родени в Турция, са 1.83 млн.

Често се акцентира, че сирийците подбиват пазара, защото са по-евтин работна ръка: наемат се двама на цената на един турчин. " В Сирия учих физика. Когато пристигнах, открих работа в лаборатория. Не желаех съответна сума. Въпросът за сирийците е какво им стига, откакто са оснавили всичко: къщите, парите, принадлежностите си. Вярно е, че работодателите избират сирийците и че може да се наемат двама, само че не сирийците носят отговорност, а държавното управление. А то за какво не пази правата на сирийците? "

" Реакцията е естествена на всички места - в България, в Румъния, в Германия би било същото ", споделя в Анкара откривателят Мурат Ердоган, създател на Сирийския барометър. " Миграционен специалист съм, а виждам по какъв начин даже в фамилията ми се притесняват от бежанците. " Единствената причина това да не е първа или втора тематика в акцията е опустошителният трус. " Той промени всичко. " Независимо от това предварителни данни на " Барометъра " за 2023 година към януари (още непубликувани) сочат, че е над 88% от респондентите към момента желаят те да изоставен. " Над 55% от респондентите споделят, че на изборите ще дадат гласа си с мисъл за тази тематика. "

Властта няма метод към решение на казуса: прекомерно дълго се надявала на завършек на войната в Сирия, счита той. Липсва и вярна информационна тактика към жителите, чиито въпроси за сирийците постоянно остават без отговор. Подвеждащо би било да се упреква единствено популизмът на политиците.

Расизмът е най-големият палач на демокрацията. А всеки ден имаме все по-силен расизъм поради сирийците.
Мурат Ердоган,
откривател

Напрежение нагнети и схемата за " поданство по изключение ", употребена за 230 хиляди сирийци съгласно данни на турското вътрешно министерство: процедура, при която властта няма потребност да се регистрира и за която не са нужни никакви критерии. От тях 130 хиляди ще имат право на глас. " Има повече мотиви за слово на омразата, изключително в случай че опозицията си намерения, че Ердоган им е дал поданство против гласове ", споделя Мурат Ердоган.

Турското общество оказваше голяма поддръжка, оказваше огромна поддръжка и взаимност. Но това беше през първите три години. След това признаха, че ще останат тук вечно. Казаха: не ги желаеме.
Мурат Ердоган,
откривател

" Сирийците биват свързвани с Партията на справедливостта и развиването на (президента Реджеп Тайип) Ердоган ", споделя и Таха ел Гази. Това настройва турското общество и против Ердоган, и против сирийците. " Вотът на тези нови жители не е едносъставен. Голяма част от тях ще поддържат президента, само че икономистът от TEPAV Омар Кадкой, също турски жител,: не е толкоз просто.

ПСР обаче евентуално е и измежду аргументите погромите в " Алтънда " да не прелеят в други градове, макар недоволството. По подигравка на ориста Йозгюр Юнлюхисарджъклъ, началник на офиса в Анкара на German Marshall Fund of the United States, свързва едно от обясненията със хубавичко хватка върху медиите. " Правителството на Ердоган ловко сдържа рецесията. Винаги съумява да изолира напрежението. Затова ставащото в Анкара не визира Истанбул. "

 Колко мигранти минават през Балканите и за какво сирийците бягат от Турция Колко мигранти минават през Балканите и за какво сирийците бягат от Турция

Двете лица на политиците

Партията на успеха на Юмит Йоздаг може да желае всички сирийци просто да бъдат качени на рейсове, а правата им да се подсигуряват от " съвет по човешките права " с Турция, Русия и Сирия. Големите политически сили обаче демонстрират две лица. На площади, пред турските гласоподаватели, пред огромните интернационалните медии, турските политици звучат гръмко. Президентът приказва за програмата за доброволни връщания и основаване на " безвредна зона " в Сирия. Кемал Кълъчдароглу, Добрата партия - до три.

В кабинетите, в които " Дневник " завари полииците през април, надалеч от кампанийната олелия, посланията им звучаха друго.
" И аз не съм доста удовлетворен. Те бягат от войната. Трябва да се направи нещо ",, член на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР). " Но тези, които не могат да свикнат тук, с времето ще се върнат в домовете си. " Към партията му се чуват упоменатите обвинявания в " тиха интеграция " поради допускането на сирийци в турски учебни заведения.

 Турция сподели за какво бежанците не са просто Турция сподели за какво бежанците не са просто " проблем на християнска Европа "

Опозицията желае възобновяване на връзките с Асад, само че той има изискване: Турция да изтегли войските си от Сирия. Общественото мнение, опасението от основаване на кюрдска страна и рискът от нова бежанска вълна от Идлиб не разрешават това.

" Вярвам, че Турция и Сирия би трябвало да влязат в разговор след изборите. Сегашното държавно управление пренебрегваше апелите ни за това ",. " Със сигурност би трябвало да говорите с него. "

Разбирам, че интернационалната общественост гледа на Асад по различен метод, само че с кого другояче да говорите, в случай че желаете да решите казуса с над 4 млн. сирийци в Турция със статут на краткотрайна протекция? Бъдещото държавно управление желае да сътвори тласъци за доброволното връщане на сирийци в страната им. Трябва да говорите с Дамаск и дипломацията е доста значима.
Юнал Чевикьоз,
консултант на Кемал Кълъчдароглу

За задачата Турция ще влага в Северна Сирия с помощ от Европейски Съюз и интернационалните организации. " Не споделям, че всички сирийци ще се върнат. Ще бъде непринудено. Ако изберат да не се върнат, би трябвало да намерим механизъм по какъв начин да продължат. " От думите му обаче следва, че Турция (засега) не е подготвена да изтегли военните си от Сирия.

" Изглежда, ще сме там дълго време, само че не със лични бойци ", споделя седмица по-късно Емир Гюрбюз, от изпълнителния съвет на Добрата партия, която приема сдобряване с Асад, само че работи по документ с по-прагматична (според нея) опция. Гюрбюз е измежду основателите на препоръчаната от националистите Национална имиграционна теория, показана през април. В нея се приказва за " пътна карта " за решение на въпроса с две благоприятни условия.

 Юнал Чевикьоз, опозиционен политик: Турция повече няма да се меси в България Юнал Чевикьоз, опозиционен политик: Турция повече няма да се меси в България

Първата е съглашение с Асад, само че поради настройката на множеството сирийци няма да проработи. Втората е " разширение на зоната за сигурност, следена от турската войска ", с региони в северозападна Турция, където има по-малко плътно кюрдско население, в сравнение с изток и където арабското население е " по-вярно на Турция ". Освен вложения и инфраструктура, партията също поддържа инвидидуални тласъци за връщане. Планът евентуално ще изисква съдействие с опозиционната Сирийска национална коалиция, приета от над 40 държавни управления ( " не желая северна Сирия да е като нов Северен Кипър " ):

Това би било сирийско опозицонно държавно управление. Де факто самостоятелна страна, без да афишира това. Може би като модела на Тайван и Китай. Ще създадем благоприятни условия със средства от Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Ще отидем при Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ. Връщането на бежанци ги устройва.
Емир Гюрбюз,
член на изпълнителния съвет на Добрата партия

И той обаче зависи от развръзката на договарянията с Асад и обстановката на бойното поле. Междувременно са нужни използване на настоящите регулации - да вземем за пример усилване на инспекциите на разрешителните - и депортиране на нарушителите. " Правителството не ползва закона. Дори сегашните регулации са задоволително прецизни. Но държавното управление желае бизнесът да се възползва, тъй че не ги ползва. "

В никой от тези диалози депортирането не наподобява като даденост.

 Дори единствено говоренето им за помиряване с Асад, въпреки това, подхожда на общия климат в района. Опозицията упреква Ердоган, че е подхванал тематиката предизборно, само че Близкият изток от известо време приготвя почвата за завръщането му на районната сцена. Миналата седмица Асад бе признат в Арабската лига и се чака да се включи в срещата на върха на 19 май - среща, чийто миг на осъществяване, съгласно събеседници на
© Reuters

Дори единствено говоренето им за помиряване с Асад, въпреки това, подхожда на общия климат в района. Опозицията упреква Ердоган, че е подхванал тематиката предизборно, само че Близкият изток от известо време приготвя почвата за завръщането му на районната сцена. Миналата седмица Асад бе признат в Арабската лига и се чака да се включи в срещата на върха на 19 май - среща, чийто миг на осъществяване, съгласно събеседници на " Дневник " в Анкара, наблюдаащи от близко сирийския спор, е съгласуван с изборите в Турция.

Трудното приемане на неизбежното

Според Таха ел Гази езикът на Кълъчдароглу предходната година се трансформирал след среща с него: за пръв път нарекъл сирийците " братя ". " Но (след това - бел. ред.) опозицията не се приближи до сирийците, няма я на терен, не ги посещава. Питаме всички в опозицията за какво е омразата, в случай че осъзнаем: повода сирийците да бягат е режимът на Башар ал Асад, който унищожава и пропъжда народа си. "

Те не приказват за Башар ал Асад, единствено за сирийците. Не атакуват Асад, единствено сирийците. Изобщо не засягат тематиката. Сирийците тук и в Европа не напуснаха сами земята си, къщите си, градовете си. Тръгнаха си наложително - обстрелвани, унищожавани, пропъдени.
Таха ел Гази,
правозащитник

Дори от сирийците, потърпевши от земетресението в Турция, мнозина не желаят да се върнат в Сирия. " Защо сирийци да вземем за пример стоят в лагер в пустинята в Йордания - без услуги, обучение, опазване на здравето? Хората просто нямаше да останат, в случай че не ги бе боязън да се върнат. "

 Таха ел Гази упреква и Европа, която бяга от тематиката, обхваната от антимигрантски настроения, само че демонстрира и двойни стандарти: милиони украинци избягаха на запад, изключително в
© Ангел Петров

Таха ел Гази упреква и Европа, която бяга от тематиката, обхваната от антимигрантски настроения, само че демонстрира и двойни стандарти: милиони украинци избягаха на запад, изключително в " антимигрантска " Полша. " Мисля, че бежанците и наличието им са ново оръжие, отвърд обичайните, с които една страна плаши друга. И Путин го употребява, с цел да плаши със заливане на Европа с бежанци. " В края на диалога пита събеседника си: дали мисли, че Европа скоро ще е подготвена да види какво става със сирийците в Турция? Въпросът му не е реторичен.

Таха ел Гази вижда мотив за оптимизъм в уверенията на опозицията, ще връщането на сирийците може да стане единствено в съгласуваност с Организация на обединените нации - нещо ново в програмата; Организация на обединените нации споделя, че Сирия към този момент не е безвредна.

Проточването на спора крие и други опасности. В " Алтънда ", където остана създателят на тази публикация, живеят към 100 хиляди сирийци, само че са неоткриваеми. Не приказват арабски денем: единствено вечер, когато се събират към масите. " В изследването ни споделяха: в случай че сме в рейс, избираме да не гоорим. Така не може елементарно да се познае кой е сириец и кой - турчин ", изяснява Мурат Ердоган.

Във " Фатих " мнозина построяват успореден на турците живот: избират да не приказват турски, пазарят в личните си магазини. Анкетирани от локалната власт турци показват сирийците като втория максимален проблем с шума, който подвигат, с държанието си и метода си на живот.

" Това е голям проблем, тъй като е базата за нов шовинизъм. Създават си нов шовинизъм. ЗА основаване на шовинизъм би трябвало " различен ". Сега " другият " не е Асад, а турското общество. " Всеки ден виждат малкия екран, политиците, публицистите и всички, които им споделят, че би трябвало да се върнат. Че са неприятни, продължава.

Понякога " другият " в национализма е Османската империя, като при България. Но от време на време е нещо доста просто. Ако " другият " е задоволително мощен, с цел да ви дискриминира непрекъснато, против вас да има тирада на омразата, отрицателни чувства и по този начин нататък, тогава можете да бъдете заглъхнал, само че мощните ви усеща остават. Това построява нова нация.
Мурат Ердоган,
откривател

Със стотиците хиляди сирийци, родени или израснали в Турция, не е по този начин.

Докато войната в Сирия продължава, а взаимодейсвието с Асад носи променливи резултати, Турция ще би трябвало да одобри неизбежното: мнозина ще останат. " Поколението, което пристигна тук, ще се върне. Но децата, които се родиха в Турция, учили са в учебните заведения, приказват турски, не приказват арабски, не знаят нищо за Сирия. Трудно ще се върнат. Децата към този момент културно са турци ", споделя Ел Гази.

В деня, когато падне режимът на Асад, милиони сирийци ще се върнат. Аз персонално имам турско поданство, имам къде да пребивавам, само че в деня, в който падне, оставям всичко и се прибирам.
Таха ел Гази,
правозащитник

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР