От години ревностно Хага настояваше България да вземе конкретни мерки

...
От години ревностно Хага настояваше България да вземе конкретни мерки
Коментари Харесай

Реакции за Шенген: От благодарности към Рюте до оценка за промените в Конституцията

" От години ревниво Хага настояваше България да вземе съответни ограничения за господство на правото. Днес виждаме, че дейностите на държавното управление и Народното събрание ни са възвърнали доверието в България ", написа Кирил Петков.

" Поздравления за триумфа на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, както и за всички, които с екипна работа способстваха за това. Благодаря на Марк Рюте, че повярва в силата на нашата политическа воля ", написа още той.



Реакцията на президента също пристигна през обява в обществените мрежи. В " Хикс " (доскоро " Туитър " ) той благодари на премиера на Нидерландия за решението за Шенген. 

" Признателност към министър-председателя Марк Рюте за изпълненото заричане за Шенген. "

Още през вчерашния ден Румен Радев съобщи, че чака в най-скоро време Нидерландия да разгласи цялостна поддръжка за България и Румъния за Шенген. Това стана след срещата му с албанския му сътрудник Байрам Бегай на " Дондуков 2 " в отговор на журналистически въпрос.

По-рано през днешния ден министър председателят Николай Денков сподели, че идната седмица чака позитивно решение и от Народното събрание в Хага. 

Thank you,, for keeping your promise on Schengen.
— President.bg (@PresidentOfBg)

Правосъдният министър Атанас Славов пък разяснява, че това е резултат от конституционните промени. 

" Ако ние не бяхме посочили увереност от първия ден на това ръководство за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за подсилване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение ", безапелационен бе министърът в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия. 

" Това е посланието, което ние сме изпратили към нашите сътрудници, доста мощно обръщение - проблеми, които ние сме отлагали с десетилетия, най-сетне да бъдат поставени на масата и да бъдат взети съответните решения ". 

Той изрази увереността си, че идната седмица депутатите ще одобряват на второ и трето четене измененията, които минаха на първо четене в зала на 8 декември.

През почивните дни ще заседава парламентарната комисия по конституционни въпроси, която финално ще прегледа текстовете. Според министър Славов част от редакциите са даже по-добри от препоръчаните в началото, т.е. по основни въпроси се прави крачка напред, съобразявайки се със мненията на Европейската комисия и на Венецианската комисия. Така ще се реализиран двете съществени цели на тази промяна - самостоятелен, обективен съд и отчетна и виновна прокуратура, добави той.

Правосъдният министър Атанас Славов обвърза положителните вести от Хага с измененията в Конституцията
Снимка: БТА

" За да стане това допустимо, беше извървян много дълъг път през последните месеци - признатите закони в Народно събрание, работата по повдигане на механизма по наблюдаване на България, който е обвързван с върховенството на правото, позитивните резултати от задачата, която пристигна през ноември в София с присъединяване на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха позитивните знаци и това докара до това, че чакаме позитивно решение от Нидерландия ", сподели пред публицисти в Брюксел министър председателят Николай Денков.

След дълги години на блокиране за страната ни, нидерландското държавно управление се съгласи България да се причисли към Шенгенското пространство. Мотивът е, " България е направила промени в региона на върховенството на закона по резистентен метод ". Рюте добави, че " толкоз доста неща са се подобрили, че " би било просто доста неуместно, в случай че Нидерландия продължи да задържа България ". 

Австрия обаче още се опълчва на влизането ни в Шенген, макар че в понеделник разгласи, че е " склонна на известни отстъпки ", като позволи отпадането на инспекциите на летищата в подмяна на по-строго охраняване на външната граница на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР