От години природозащитници предупреждават, че пчелите измират и привличат вниманието

...
От години природозащитници предупреждават, че пчелите измират и привличат вниманието
Коментари Харесай

Застрашени ли са пчелите от изчезване или става дума за PR акция?

От години природозащитници предизвестяват, че пчелите измират и притеглят вниманието към този проблем със комплицирани пиар акции. Има обаче едно огромно неразбирателство - медоносните пчели не са застрашени , написа немското списание „ Шпигел “.

Ето и публикацията по тематиката:

На 20 май светът означи Деня на пчелите и в навечерието му природозащитници поставиха старания, с прессъобщения и пиар акции, да привлекат вниманието към значимостта на тези инсекти .

Супермаркет в немския град Хановер опита да покаже какъв брой значими са пчелите. Магазинът смъкна от рафтовете си продуктите, които не биха съществували без опрашването , осъществявано от тях - ябълки, кафе, шоколад, портокалов сок. Изчезнаха близо 60 % от стоките.

Ако четете обществените медии, може да останете с усещане, че след няколко години поради измирането на пчелите към този момент няма да има хранителни артикули . Струва си обаче да се вгледаме в детайлите.

Безспорно е, че опрашването на растенията е значимо за хората и околната среда. Според специалисти от него се възползват почти 70 % от към 150-те най-важни растения , употребявани от човечеството. Акцията в супермаркета обаче не сподели реален сюжет.-->

Пчелите надалеч не са единствените инсекти, които правят опрашване . Това се прави и от мухи, оси, бръмбари, пеперуди, молци - всички те придвижват полени от цвят на цвят. Освен това не всички пчелни типове са еднообразно застрашени.

При дебатите непрестанно се внушава, че измират медоносните пчели. Това е интелигентен ход, защото всички познават дребните, прилежни инсекти и са подготвени да вземат участие в опазването им.
 30-40% е подморът на пчели в Добричко hashtag-bg.com
" Спасете пчеличката Мая " - по този начин Световният фонд за дивата природа (WWF) озаглави свое прессъобщение наскоро. Проблемът обаче е, че медоносните пчели въобще не са застрашени.

Медоносни пчели ще има, до момента в който хората ги отглеждат

За пчелните кошери се грижат хората, а медоносните пчели са потребни животни. Когато доста хора имат предпочитание да се занимават с пчеларство и то е доходоносно, броят на пчелните фамилии нараства. Когато ползата и облагите намалеят, понижава и броят на пчелите .

Статистиката също потвърждава, че медоносните пчели не измират . Според данни на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) на Организация на обединените нации броят на пчелните кошери по света съвсем се е удвоил от шейсетте години на предишния век. Броят на пчелите в Германия през същия интервал доста е намалял, само че от няколко години към този момент има лека възходяща наклонност.

Освен желанието на хората да се занимават с пчеларство върху броя на медоносните пчели въздействие оказват и външни фактори. През зимата да вземем за пример акарът " Вароа ", чиято величина е едвам 1,7 милиметра, унищожи голям брой пчелни фамилии. За пчеларите това бе горчив хап, само че популацията на медоносната пчела не е съществено застрашена , защото пчелните фамилии могат да се развъждат.

" Медоносната пчела ще бъде последното насекомо, което ще изчезне " , споделя Петер Розенкранц, началник на районното бюро по пчеларство в университета " Хохенхайм ". " Докато има пчелари, тя не е застрашена ", прецизира специалистът.

Застрашени са дивите пчели, само че те са познати на малко на брой

Недоразумението е дразнещо, тъй като поради него същинският проблем остава на назад във времето. Всъщност, застрашени са доста типове диви пчели . Повечето от тях живеят сами, а не в фамилии, малко хора знаят за тях, само че те въпреки всичко са значими за опрашването.

Според Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) към 10 % от типовете диви пчели в Европа са застрашени от изгубване. За броя на повече от половината типове обаче няма надеждни данни.
 пчели ThinkStock/Getty Images
Освен това броят на насекомите като цяло понижава . Точният мащаб на казуса с измирането на насекомите е незнаен, защото единствено при обособени случаи е документирано положението на популациите за дълги интервали.

За аргументите също няма единно мнение. Учените одобряват, че роля за изгубването им имат огромните площи монокултури в селското стопанство , както и свиването на хабитатите поради разрастването на градовете.



Природозащитниците постоянно показват като причина за намаляването на насекомите и обособени пестициди като глифозата. Препаратът обаче се употребява против растения, а не против инсекти , и служи за битка с плевелите. Все отново се приема за потвърдено, че три субстанции от групата на неоникотиноидите могат да навредят на пчелите. Поради тази причина членките на Европейски Съюз наскоро взеха решение да забранят използването им на открити площи.

Освен политиците с техните ограничения, обособените хора също биха могли да улеснят живота на пчелите, да вземем за пример, като не одобряват градинарството прекомерно съществено.

Една пъстра поляна с цветя вместо британска морава може да обезпечи на пчелите задоволително полени от пролетта до есента. Дивите пчели имат потребност и от цепнатини в клоните или дупки в земята, за си създадат гнезда. Можете да им помогнете с " хотел за инсекти " .

Да примамите в градината си с изключение на пчеличката Мая и диви пчели има още едно решаващо преимущество - множеството от тях не жилят.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР