От години празен постамент за паметник посреща гостите на София,

...
От години празен постамент за паметник посреща гостите на София,
Коментари Харесай

Празен постамент чака от 2001 г. до днес скулптура на Вежди Рашидов

От години празен фундамент за монумент посреща гостите на София, идващи от летището по бул. " Брюксел " към бул. " Цариградско шосе ". Върху него е било планувано да се сложи бронзова фигура на Диоген, дело на скулптора Вежди Рашидов. На въпрос на " Дневник " за какво още не е сложена от Столичната община обясниха, че планът, наименуван " Ключът на София ", е замразен.

Инициативата била на Рашидов още от 1998 година, а на 19 март 2001 година по предложение на кмета Стефан Софиянски Столичният общински съвет дал своя вот тя да се осъществя. Проектът тогава получил утвърждението на проф. Валентин Старчев. " Сега е замразен, само че не е отменян от общинския съвет ", прецизираха от пресцентъра на общината днешния статут на празния фундамент.

Вежди Рашидов, запитан от " Дневник " за какво скулптурната му комбинация още не е сложена върху постамента, изясни: " Паметникът от дълго време е подготвен, висок е 22 метра и чака да бъде подложен. Който го е упълномощил този монумент, той да дава отговор за какво не е подложен. През 2001 година беше посрещането на Милениума, на ХХI век, и по тази причина го направих. Но Иван Костов спря монтирането му и аз от този момент се зарекох повече монументи в България да не върша! "

През 2001 година Рашидов изяснява пред " Дневник ", че мястото на паметника сред два булеварда не е определено инцидентно - " летището е знак на света, кръстовището е знак на мястото, което заема България сред Европа и Азия ". Идеята на общинарите тогава била пред паметника " Ключът на София " да се посрещат публични делегации и да им се връчва ключът на София.

Срокът за завършването на монумента бил наближаващият тогава 50-и рожден ден на Рашидов - 14 декември 2001 година Парите за построяването му трябвало да се съберат с дарителска акция под патронажа на Софиянски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР