От години Камарата работи с различните ръководства на МВР в

...
От години Камарата работи с различните ръководства на МВР в
Коментари Харесай

Камарата на ЧСИ предлага да събира глобите на КАТ

От години Камарата работи с другите управления на Министерство на вътрешните работи в търсене на позволение за големия % несъбрани санкции на КАТ.

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Само за частния правосъден реализатор има отнемане от дееспособност вечно

Няма друга правна или контролирана специалност, при която да има такава глоба
30 окт 2017
Когато колекторът почука на вратата

Компаниите за събиране на вземания могат да предложат на длъжника разнообразни решения за погасяване на задължението в границите на извънсъдебно събиране
20 окт 2017
Как се прекрояват таксите за събиране на задължения

Опасно е когато измененията в Граждански процесуален кодекс се диктуват от чист популизъм, а създателите им учат закона мимоходом
29 сеп 2017 Неколкократно с писма до премиера, министъра на финансите и министъра на вътрешните работи предложихме да се възложат на частните правосъдни реализатори най-тежките случаи на наложени и несъбрани санкции на КАТ. От Министерството на финансите към този момент получихме позитивен отговор, чака се от Министерство на вътрешните работи. Това съобщи ръководителят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев в събота на семинар за публицисти, отдаден на две тематики – равносметката от последните промени в уредбата на изпълнителното произвеждане в Граждански процесуален кодекс и доклад за работата на Камарата за първата половина на годината.

Проблемът е най-много в налагащото се чувство за безотговорност, което води и до многото жертви по пътищата – едно нарушаване, от време на време и закононарушение, остава ненаказано, тъй като години наред няма кой да събере санкцията, а в този момент отминалостта за такива санкции е две години, разяснява Дичев. Постоянно в медиите се изнасят случаи на недисциплинирани водачи, на които има наложени голям брой предишни санкции, само че те действително не са приложени.

От години Камарата работи с другите управления на Министерство на вътрешните работи в търсене на позволение, защото е извънредно време страната да постави старания да събере големия % несъбрани санкции на КАТ. Същевременно, Камарата е подготвена да извършва такива обществени вземания за собствен риск - страната и общините не заплащат такси, тъй че разноските са или за сметка на длъжника, когато се съберат парите, или за сметка на ЧСИ.

Има доста страни в Европа, където обществени вземания се събират от ЧСИ, сподели Дичев и уточни като образец Франция, Холандия и Белгия. С последните промени в Граждански процесуален кодекс аналогично решение бе признато точно по самодейност на камарата за решение на един остарял и тежък проблем с осъществяването на режима за персонални връзки родители-деца. Сега към този момент на неизправния родител може да се постанова санкция за всяко несъблюдение. Тя предстои на обжалване в съда, а откакто влезе в действие, се събира от същия ЧСИ в границите на същия развой. Така се стига до една ефикасна санкционно процедура, която е и предварителна защита.

Промените в Граждански процесуален кодекс, гласувани дефинитивно от Народното събрание тази есен, не могат да се оценят еднопосочно, измежду тях има и доста положителни решения, за които Камарата от дълго време упорства.
Освен новостите по събиране на санкциите на родители, това са да вземем за пример опцията за въвеждане на електронните запори и електронните обществени търгове. Електронната платформа за осъществяване на електронните търгове е на процедура подготвена, чака се единствено Министер ството на правораздаването да одобри една разпоредба, която от дълго време се работи и от дълго време трябваше да е реалност. Последните промени дадоха нов период от шест месеца за приемането й.

След въвеждането на тази нова електронна платформа банките и правосъдните реализатори ще могат бързо, елементарно и на ниска цена да си разменят всевъзможни известия, които в този момент си разменят на хартия с куриери или по пощата. 18 месеца е срокът за създаване на платформата за осъществяване на електронни обществени търгове, с която би трябвало да бъдат премахнати всевъзможни подозрения за операции. През нея и добросъвестните длъжници ще могат по избор да правят със съгласиео на ипотекарния заемодател, като проданта ще погаси ипотеката.

Същевременно от камарата не крият недоволството си, че измененията в Граждански процесуален кодекс бяха осъществени в подтекст на остра акция против правосъдните реализатори, в границите на която те бяха " демонизирани до непоносимост отвън естествените рамки на политическата измама ", по думите на Дичев. Всеки развой има две страни – в тази ситуация взискател и дебитор, законодателят е задължен да стои по средата. При измененията в Граждански процесуален кодекс през 2007 година той залитна към кредитора, в този момент към длъжника, съобщи Дичев. Това, което се случи, не е обикновено, разяснява и зам. - ръководителят на камарата Тотко Колев.

При нас длъжниците идват дължници, не ние ги вършим длъжници. Защо не се откри някое Неправителствени организации да отбрани кредититорите, взискателите, огромна част от които са представители на дребния бизнес, за които опцията да си съберат в точния момент отговорностите е от решаваща значение, с цел да не се трансфорат и те на собствен ред в длъжници, даде образец той. Според камарата към момента е рано за цялостна оценка на резултата от измененията в Граждански процесуален кодекс, занапред хората ще видят, че понижените такси на ЧСИ няма да се отразят значително върху главните разходи по осъществяването, тъй като те не са в основата на разноските.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР