От години говорим за равенство между половете, но в много

...
От години говорим за равенство между половете, но в много
Коментари Харесай

Страните с най-добро равноправие между половете

От години приказваме за тъждество сред половете, само че в доста страни по света то към момента си остава мираж. Някъде жените не са допускани до високи ръковидни позиции или до постове в ръководството. На други места заплатите им са в пъти по-ниски от тези на мъжете, изпълняващи същите длъжности.
 Топ 10 на страните с най-строгата цензура в интернет
Не е единствено Китай - страните с най-строгата цензура в интернет

Ето каква е обстановката към днешна дата

Но и положителните образци стават от ден на ден. Според последния отчет на, светът се движи в вярната посока, само че го прави с дребни стъпки. Със настоящия ритъм на прогрес, ще са нужни 131 години, с цел да се реализира цялостно тъждество сред дамите и мъжете, твърди се в отчета. А на този стадий нито една страна не е постигнала цялостно тъждество.

Като цяло страните от Европа и Северна Америка реализират доста по-добър резултат спрямо останалия свят, само че постоянно има изключения.
 Снимка 638286

В отчета на организацията се вземат поради разнообразни аспекти като икономическото участие на дамите (включително разликите сред половете в приходите, заетостта и управителните роли), просветителните достижения (ниво на просветеност и други), здраве и оцеляване (като дълготрайност на живота) и политическо овластяване (представителство на дамите в Народното събрание, министерски позиции и години с мъж или жена държавен глава).

На базата на тези индикатори се сформира и следващата годишна ранглиста. А ето и кои са страните, които заемат местата в челната петорка.
 Снимка 638288

На пето място е Швеция, където равнопоставеността сред мъжете и дамите се прави оценка на 81.5%. На четвърто е Нова Зеландия с 85.6%. Третото място е за Финландия с 86.3%. Втора е Норвегия с 87.9%, а на първо място е Исландия с 91.2%. Само за съпоставяне - България е на 65-о място с едвам 0.715%, а пред нас са страни като Зимбабве и Мозамбик.

Интересен факт е, че Исландия оглавява класацията за 14-та поредна година. Тя е и единствената страна, която минава границата от 90%. Но като цяло и тук нещата са много относителни. Исландия е преди всичко във връзка с политическото овластяване, тъй като съвсем 25 от последните 50 години президентът е жена и 48% от членовете на Народното събрание са дами. Страната обаче е на 79-то място по просветителни достижения и чак на 128-мо по женско здраве и оцеляване. 
 Снимка 607974

Що се отнася до разликата в заплащането, тук тя е по-малка, в сравнение с при повечето други страни, най-много поради законодателството от 2018 година, съгласно което компаниите с повече от 25 чиновници би трябвало да дават еднообразно възнаграждение за идентична работа. В противоположен случай ги грозят съществени санкции. И все пак постоянно заплащанията като възнаграждения за отделни събития още веднъж са по-ниски за дамите.

А едно преимущество на Исландия пред доста други страни, което е в идентични дози и за двата пола, са спокойствието и щастието. Страната постоянно оглавява класациите за най-щастливо население и най-спокоен живот, а това също по никакъв начин не е без значение.

Второто място на  също не е особена изненада, тъй като всички, живеещи там, могат да поддържат изказванието, че има пълноправие сред половете. То се показва в това, че тук има повече дами министри, в сравнение с във всяка друга страна. Освен това скандинавската страна е преди всичко по отношение на грамотността, професионалната и техническа подготовка на дамите.
 Снимка 595565
Четвъртото място на Нова Зеландия прави страната отличник в Южното полукълбо. 50% от членовете на Народното събрание са дами, а записаните дами в начално и приблизително обучение са съвсем идентичен брой с мъжете. По отношение на заплащането обаче обстановката не е толкоз розова.

Жените печелят приблизително 33 620 $ на година спрямо 52 370 $ за мъжете и във връзка с равенството в заплащането за еднакъв труд страната се подрежда на 37-мо място. По дълготрайност на живота Нова Зеландия е чак на 109-то място като това се дължи на локалното население от маори, които живеят с към седем години по-малко от останалите дами в страната, предава BBC.
 Страните с най-хубав стандарт и условия за живот - ето по какъв начин наподобява топ 10
Коя е страната с най-хубав стандарт и условия за живот

Подсказваме, че се намира в Европа

Намибия се подрежда на осмо място, преди Литва и Белгия, и е единствената африканска страна в топ 10 (Германия е на шесто място, а Никарагуа - на седмо). Тук равноправието сред половете се прави оценка на 80.2%, което е по-висок резултат даже от този на Англия да вземем за пример. Основната причина за това е, че страната има доста дами министри и посланици. Тя обаче има да извърви дълъг път във връзка с сигурността на дамите и обезпечаване на съответно обучение и опазване на здравето.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР