От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни

...
От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на т.нар. свободни
Коментари Харесай

Да освободим свободните професии

От години Европейската комисия (ЕК) изследва регулирането на така наречен свободни специалности и негативите от тежките регулации, които затварят пазара, лимитират конкуренцията, намаляват качеството и оскъпяват професионалните услуги. За България казусът е изключително настоящ, защото регулациите при професионалните услуги са изключително тежки и непрекъснато нови и нови гилдии[1]искат да се саморегулират с целия набор от ограничения[2].

През последните няколко години Европейска комисия разгласява няколко проучвания на регулирането на свободните специалности. Докладите дават емпирични доказателства за резултатите от регулирането и отражението им върху засегнатите браншове, потребителите и стопанската система като цяло в шест европейски страни и редица изследвани сектори – Австрия (4 професии), Полша (22 професии), Германия(94 занаята), Гърция (11 професии), Италия (9 професии) и Англия (2 професии).

Докладите са основани на проучване на трендовете и изискванията на съответните пазари преди осъществени промени към либерализиране на условията за практикуване на специалностите, както и по-късно. По този метод проучванията демонстрират с настоящи образци по какъв начин анулацията на регулации води до повече конкуренция и повишение на заетостта, а оттова и до по-ниски цени и по-високо качество.

Бум на таксита, треньори, брокери и гидове в Полша

През 2013 година в Полша отпада задължението всички таксиметрови водачи да минават специфични курсове и изпит за практикуване на специалността. В някои градове, обаче, условието продължава да се ползва. През идващите две години ясно се следи по какъв начин лицензите за таксиметрови водачи в градовете без наложителни курсове и изпити нарастват доста по-бързо от тези в градовете, при които доказването на подготовка остава (с 4,5 п.п.). Броят на компаниите, които оферират услугата, пък се стабилизира след съществено стесняване в интервала 2009-2013 година (с по към 5,3% годишно). Докладът включва и проучване на качеството на услугата, само че промени при него не се следят. В същото време премахването на една от пречките за нахлуване на пазара и увеличението на конкуренцията води до намаляването на цените на таксиметровата услуга в Полша за първи път от най-малко 10 години.

Реформата обгръща и либерализиране на редица други специалности, където също се вижда обилни положителни резултати във връзка с заетостта, цените и избора на услугите. Заетите в защитата нарастват с по 20% за година след промяната от 2013 година. Пълната дерегулация на брокерите и организациите за недвижими парцели пък води до увеличение на наетите в бранша, броя на компаниите и строителството на жилищни и нежилищни здания. Премахването на наложителните курсове и изпити за туристическите гидове води до увеличение на броя им и намаляването на цената на услугата, както и до увеличение на разнообразието от действия, предлагани в бранша.

Фризьорът на Меркел в Германия работи нелегално

През 2004 година Германия отстранява редица регулации за практикуване на другите типове занаяти. За 53 от общо 94 занаята условията за характерна подготовка се отстраняват, а за останалите се понижават отчасти. Отварянето на пазара води до голям растеж на заетите в идващите 10 години. Това включва и повишение на заетостта на по-ниско квалифицирани занаятчии (без особено образование), само че проучването демонстрира, че гарантирането на качеството на услугите и продуктите на занаятчийството може да се реализира и посредством по-малко строги принадлежности, огромна част от които към този момент са необятно публикувани в Германия.

Сред тях са даването на гаранции, потреблението на търговски марки, насърчаване на комерсиалните вериги и така нататък Освен това, не се открива връзка сред строгите регулации за практикуване на специалността и повишение на качеството на работа, а по-скоро по повод предпоставките за увеличение на корупцията и размера на сивия бранш.

Анекдотично доказателство за това, че лицензите, наложителните курсове и изпити не подсигуряват качество е фактът, че фризьорът на някогашния канцлер Герхард Шрьодер и на настоящия, Ангела Меркел, няма подготовка и работи " по изключение " от закона в годините преди промяната.

Гневни юристи и аспирин в супермаркетите в Италия

През последните две десетилетия в Италия се вършат редица опити за смяна на съществуващите ограничавания при контролираните специалности, само че сериозният отпор на гилдиите проваля всеки от тях. Все отново през 2006 година без съвещания с браншовите организации държавното управление анулира минималните цени на професионалните услуги, застъпени при юристи, нотариуси, данъчни консултанти, инженери, архитекти, геолози, лекари, психолози и публицисти. Следват стачки и лобиране за нови законопроекти от страна на браншовите организации. Заради упования, че приходите ще им ще намалеят, редица камари даже резервират условието за минимални цени в несъгласие със закона.

Реформата включва и либерализирането на пазара на медикаменти без рецепта, което разрешава на супермаркетите да навлязат на мощно контролирания пазар в директна конкуренция с аптеките. И в този отрасъл има съществени недоволства, само че измененията остават в действие.

В последна сметка промените водят до повишение на заетостта в тези браншове и увеличение на търсенето на млади експерти.

Освобождаване на свободните специалности в Гърция

През 2010 година Гърция понижава фрапантно регулациите върху свободните специалности, както във връзка с навлизането в специалностите, по този начин и при активността им (включително унищожаване на лицензи, разнообразни регулации на формата на бизнеса, минимални цени и такси, възбрана за реклама, географски ограничения). Изследването е върху 11 специалности: юристи, нотариуси, инспектори, счетоводители, зъболекари, физиотерапевти, таксиметрови водачи, екскурзоводи, брокери, спедитори и оценители. Емпиричният разбор ясно демонстрира, че либерализацията има дълготраен позитивен резултат върху заетостта, цените на услугите са намалели, а качеството се е повишило поради конкурентния напън.

Всички проучвания демонстрират, че саморегулирането на свободните специалности постоянно води до ограничавания на конкуренцията и свободния пазар в засегнатите браншове и би трябвало да се ползва деликатно, под самостоятелен външен надзор и след оценка на въздействието. В България това не се прави. Освен крещящия интернационален опит, Комисията за защита на конкуренцията също от време на време разгласява проучвания за отрицателните резултати от тежкото контролиране, ограничението на конкуренцията и ощетяването на потребителите в редица сектори, само че те не дават резултат. Изглежда към момента ползите на гилдиите и откритите играчи са по-силни от ползите на евентуалната конкуренция, клиентите и всички жители.

[1] В последния месец - зъботехниците, помощник-фармацевтите и автомобилните превозвачи, за които писахме предходната седмица.
[2] Подобно на регулациите при инспектори, архитекти, инженери, фармацевти, нотариуси, юристи, занаятчии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР