От година и половина ние обясняваме, че от дерогацията печели

...
От година и половина ние обясняваме, че от дерогацията печели
Коментари Харесай

Делян Добрев: Денков ми се видя притеснен, схемата за заобикаляне на санкциите се вижда на Запад

„ От година и половина ние обясняваме, че от дерогацията печели единствено режима в Кремъл. Никой различен. А сметката я заплаща българинът. Днес същото ви го споделиха и от „ Политико “ въз основата на редица интернационалните проучвания и внезапно това стана вест. А то не е вест – повтарял съм го десетки пъти – изключително на сътрудниците от Демократична България, които постоянно се разсейват и усмихват учтиво, правейки се, че не чуват. Днес „ “ ви споделя, че единствено парите, които за 6 месеца са изтекли от джоба на българите към режима, са задоволителни да финансират „ Вагнер “ за 1 година “.

Това сподели от трибуната на Народното събрание в декларация от името на ГЕРБ/СДС депутатът Делян Добрев.

Добрев акцентира, че макар че с дерогацията би трябвало да се употребяваме с отстъпка, българите заплащат бензин и дизел, колкото и във всички останали страни.

„ Ако извадите от цената на горивата акциза и Данък добавена стойност, тъй като те са разнообразни във всяка една страна, а при нас акцизът е и най-евтин, без налозите ще видите, че все още има 12 страни в Европейски Съюз, където бензинът е по-евтин, в сравнение с в България. Включително Германия, която не купува на ниска цена съветски нефт.

Делян Добрев се базира на информация от Агенция „ Митници “, че в последните години на Кабинета „ Борисов “, когато още нямаше война в Украйна, делът на съветския нефт в рафинерията „ Лукойл “ е бил сред 48-52%. От началото на войната този дял става 94%, с помощта на двете държавни управления на „ смяната “ и дерогацията, пресметна Добрев. През 2020 година са се купували 15 млн. барела съветски нефт на година. Сега са 45 млн. барела – тройно, акцентира той.

„ Знаете ли за какво процентите са двойно, а барелите – тройно? Защото преди войната рафинерията не работи на 100%, а в този момент е на цялостен потенциал с напълно съветски нефт. Знаете ли къде отива модифицираното? До края на предходната година отиваше в Украйна. Сега от тази година Украйна към този момент не купува в България. Къде отива тогава – 45 млн. барела съветско гориво, потреблението на България е на половина? Отива из целия свят – има доказателства в публикацията, че кораби пътуват към Ротердам, а има и такива с последна дестинация Съединени американски щати “, разяснява някогашният енергиен министър.

Той цитира изявлението на Николай Денков пред Лаура Кьовеши за дерогацията, която щяла да се редуцира с 3 месеца до октомври 2024. „ Няма особена изненада с изключение на в скалата, в която се развива цялата тази скица за заобикаляне на глобите “, сподели министър председателят.

„ Миналата седмица Денков щеше да ме съди, а тази – пред Кьовеши споделя, че има скица. Ама чакайте, в случай че има скица за заобикаляне на глобите, кой я сътвори? Кой я позволява? Кой си къса ризата, всякога когато внесем за рухване на дерогацията? И върви с оставка в джоба, плашейки да я подаде всякога, когато има риск да падне дерогацията. Излиза: „ Пипнете ли ни схемата за заобикаляне на глобите, аз си депозирам оставката “, заключи депутатът от ГЕРБ/СДС.

Делян Добрев подсети каква таблица беше направил, с цел да покаже по какъв начин Кремъл печели 3 милиарда от дерогацията и подсети на Кирил Петков, че тогава е казвал: „ Делян Добрев нещо си фантазира “.

„ И това не може да се скрие. Вече не можете да го скриете, към този момент се вижда и от западните медии. И през днешния ден Денков ми се видя обезпокоен. Колеги, може да ви е доста неприятно, само че истината към този момент не можете да я скриете “, сподели още Делян Добрев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР