От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,

...
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,
Коментари Харесай

ГЕРБ съгласни с идеята на ДПС за отворено финансиране на партиите

„ От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността си и акциите си ”. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ, заяви Българска телеграфна агенция.

На въпрос дали по този метод партиите няма да станат подвластни от бизнеса, Карадайъ разяснява: " Партиите по някакъв метод ще действат и ще финансират своята активност, нашето предложение е да бъде обществено, да няма анонимни дарения. Мисля, че е правилно нашето предложение. Все отново да има и гласност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението ".

Карадайъ посочи, че през вчерашния ден Движение за права и свободи са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и уточни, че от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази заран в Народното събрание.

" Според нас няма разлика сред един лев и нула лв. дотации на политическите партии, тъй като партиите с един лев дотация не могат да финансират нито активността си, нито акциите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лв. дотация ", изясни Карадайъ.

Той осведоми, че втората тематика от тяхното предложение е да се сътвори фонд за създаване и освобождение от такси в общинските и държавни детски градини.

" Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от дотациите на политическите партии. Както министър председателят господин Бойко Борисов предложи сред половин милиард и един милиард лв. да има във фонда за създаване на детски градини, а останалата част да се внесе с разпореждане на Министерски съвет ", съобщи Карадайъ.

По думите му третото предложение е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците.

Левче дотация и отворено финансиране

1 лев дотация за партиите, безвъзмездни офиси от страната и рухване на ограничаването за финансирането им от юридически лица и на тавана за физически лица. Това е последното предложение на ГЕРБ по тематиката за партийните дотации. То бе оповестено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова след среща с Движение за права и свободи.

Оставяме на нашата позиция за дотация от 1 лев, само че това е в действителност ниска дотация, по тази причина би трябвало да се създадат промени за отворено финансиране, съобщи Стоянова. Ако приказваме за американския модел, би трябвало да се създадат промени, които да дадат опция физически и юридически лица да подаряват на партиите при цялостна бистрота, декларация за генезис и всичко останало, което Сметната палата прави като одит на разноските на партиите, изясни Стоянова.

За да дадем опция на партиите да поддържат своите структури, ние ще създадем предложение общините и страната да им дават безплатно офиси, без партиите да заплащат за тях. Със дотацията от 1 лев могат да поемат разноски за административен личен състав.

За други разноски като избори ще си търсят поддръжка от други спонсори, изясни Стоянова. Тя не виждала причина да има таван за поддръжка от компании и лица, в случай че го заявяват и е явен произхода на средствата. Това е една стъпка към осветляване на финансирането на партиите, не е загадка, че и в този момент получават неофициални дарения.

Записана дали по този начин не се основава риск партиите да станат подвластни от олигарси, Стоянова отговори: Всякакъв риск има, само че когато се организираше референдума преди 2 година, това се говореше и разясняваше, само че над 2,5 млн. споделиха, че желаят 1 лев финансиране за партиите.

Няма по какъв начин по различен метод партиите да съществуват изобщо в правния мир, в случай че е единствено дотацията от 1 лев, добави тя като пояснение за какво се предлага редом и американски вид финансиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР