От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,

...
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,
Коментари Харесай

ГЕРБ съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии


От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и те са съгласни, че с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността си и акциите си. Това сподели пред публицисти, след среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили рано тази заран, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и те са съгласни, че с 1 лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират и активността си, и акциите си. Нашето предложение е това да бъде обществено, да няма анонимни дарения, тъй че мисля, че е правилно нашето предложение, въпреки всичко да има и гласност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения “, сподели Карадайъ.

Тази седмица Народното събрание би трябвало дефинитивно да гласоподава предлагането на държавното управление за понижаване на партийните дотации от 11 левана 1 лев за получен автентичен глас. Движение за права и свободи са предложили на ГЕРБ със спестените средства от дотациите да се сътвори фонд за създаване на детски градини и освобождение от такси за използването им. Премиерът Бойко Борисов е предложил във фонда да има сред 500 млн. и 1 милиарда лв..

Същевременно болшинството в Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия от седмичната стратегия да отпадне законопроектът, с който ще се фиксира 1 лев партийна дотация за автентичен глас от първи юли тази година.

Филип Попов настоя за удължение на периода сред първо и второ четене на измененията в Закона за държавния бюджет с още една седмица с аргумента, че са нужни публични диспути по тематиката.

„ Тук става въпрос за връщането обратно на политическата система в България. Тук става въпрос за финансирането на политическите партии, за тяхната бъдеща взаимозависимост от неполитически полезности и ползи от частни такива. Редица неправителствени организации, специалисти са декларирали предпочитание да се води спор по тази тематика, с цел да може да се направи предложение сред първо и второ четене “, посочи той.

Актуализацията на държавния бюджет остана точка първа за петък, заяви БНР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР