От ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на политическите партии.

...
От ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на политическите партии.
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на партиите

От ГЕРБ се съгласиха на отворено финансиране на политическите партии. Те са съгласни, че с 1 лева дотация партиите няма по какъв начин да финансират нито активността си, нито акциите си.

Това съобщи в коридорите на Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ във връзка срещата им с ГЕБР за партийните дотации.

На въпрос дали партиите няма по този начин да станат подвластни от бизнеса, той акцентира, че тяхното предложение е финансирането им да бъде обществено, с цел да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения.

Карадайъ посочи, че през вчерашния ден са внесли своите оферти за измененията на субсидирането на политическите партии.

Според нас няма разлика сред 1 лева или 0 лева дотация, тъй като с 1 лева партиите не могат да финансират нито активността си, нито акциите си, изясни Карадайъ.

Той изясни още, че за това са предложили американския модел на отворено финансиране с 0 лева дотация от страната.

По думите му във второто им предложение е да се сътвори фонд за създаване на детски градини и освобождение от такси общинските и детските градини, като първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от дотациите на политическите партии. В тази връзка министър председателят Борисов предложил във фонда да има сред половин и един милиард лв. за създаване на детски градини, а останалата част да се внесе с разпореждане на Министерския съвет.

Мустафа Карадайъ означи, че третото предложение, което са създали от Движение за права и свободи, е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски бе запитан дали би вложил в ТЕЦ-а на Доган. Той посочи, че тематиката, която разясняват е друга, само че постоянно би вложил в план на Доган.

От ГЕРБ оферират общините да дават безплатно офиси на партиите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР