От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен

...
От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен
Коментари Харесай

Заради дефицита в енергийната система: От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха Асен Василев да покрие дупката от 1 млрд. лева

От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаеха в законопроект финансовият министър Асен Василев да покрие недостига от 1 милиарда лв. в енергийната система. Под плана на решение подписите си са поставили Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Делян Добрев. Причината за него е недостиг във Фонда за електроенергийната сигурност. От ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи виждат повода за това в деяние на Василев. На това изказване опонираха от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”.

Проектът на решение планува министърът на финансите, без да е посочено съответно име, да бъде длъжен да направи по този начин, че да събере задоволително средства във фонда, с цел да има гаранция, че няма да се стигне до покачване в цената на тока.

„ В края на предходната година Асен Василев източи 847 млн. от Фонда за енергийна сигурност. Пари, които бяха останки от средства от Европейския съюз. Които можеха да се насочат във Фонда и да се употребяват за енергийни обезщетения – да се понижа цената на тока и на газа. Бяха взети в Министерството на финансите в края на предходната година и изхрачени неизвестно защо ”, сподели ръководителят на Енергийната комисия Делян Добрев.

„ На днешната комисия участвам на някакви сладки приказки и замени сред вас, „ ИТН ” и „ Възраждане ” по посока Асен Василев. Проблем във Фонда има, само че той не е от Асен Василев ”, акцентира Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

„ Действително сега има една дупка от към 1 милиарда лева във Фонда. Преди всичко, тъй като цената на електрическата енергия понижа сензитивно ”, добави ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

В пост във Фейсбук Добрев написа, че за последните три години „ на смяна ” от енергетиката са източени към бюджета близо 4 милиарда лв.. „ Внесохме предложение Асен Василев да върне 1 милиарда лв. на енергетиката, с цел да не се подвига цената на тока с 20% ”, написа той.  

„ Надявам се всички депутати да поддържат предлагането ни, с цел да защитим хората и бизнеса от фрапантно нарастване на цената. Ако не, ще гледаме и еврозоната през крив макарон, тъй като нарастването на тока ще вдигне общата инфлация ”, добавя Добрев, предава Нова ТВ. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР