От ГЕРБ разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на

...
От ГЕРБ разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на
Коментари Харесай

Менда Стоянова: Всички хазартни игри трябва да внасят такса в размер на 15% върху залозите

От ГЕРБ разгледахме законопроекта и считаме, че с ограничението на опцията различен с изключение на държавния тотализатор да прави активността по лотарии, ще се ограничи лудостта, която през последните години се популяризира, по тази причина че над един милиард лв. на български жители, нормално пенсионери, едва доходни, се дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред публицисти, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Думите ѝ са по отношение на признатите на първо четене в Комисията по бюджет и финанси промени в Закона за
хазарта.

Депутатите одобриха измененията в Закона за
хазарта и не разрешиха частните лотарийни игри

„ Когато един човек влезе в
казино или в игрална зала, той знае, че отива да играе хазарт, само че когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му оферират талонче за левче, два или три, с което той може да стане милионер, това чисто психически не се възприема като хазарт. Не инцидентно през последната година българските жители са дали милиард лв. за талончета. Може би част от тези пари, които остават в уредниците, са били част от детайл на спонсориране от тяхна страна на разнообразни спортни клубове или събития, само че аз не виждам за какво това би трябвало да става по този метод “, акцентира тя.

Тя напомни, че на 1-ви януари 2014 година се прави смяна в закона, в която ясно и изрично се записва, че всички
хазартни игри, които са изброени и там не попада лотарията - обръщам внимание, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите, а хазартните игри, проведени на база комисионни 20% върху размера на тази комисионна. Това са игрите, които съставляват шампионати по покер, където нямаме залагания към един оператор, а залагания един против различен и облагите се разпределят на 100% ", посочи Стоянова.

Председателят на Бюджетна комисия посочи, че през декември 2014 година е импортирана смяна в същия текст, в който се прибавят изпуснатите
лотарии. "Четейки деликатно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където към този момент се намират от 1-ви януари 2015 година и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите ", разясни Стоянова.

Днес тематиката разяснява и министър председателят Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 година Той изрази неодобрение с връзките, които се вършат с ФК "Левски " и подсети, че е болен левскар. "Бизнесът би трябвало да бъде непроверяван и да не заплаща налози ли? ", попита министър председателят.

Борисов: Болен левскар съм, само че няма нищо да укривам. Който не заплаща, му се взима лиценза

Припомняме ви, че през вчерашния ден на специфична конференция от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) изнесоха първи данни от инспекцията в Държавната комисия по
хазарта (ДКХ). Финансовата ревизия се прави по предписание на министъра на финансите от 12 декември 2019 година и със заповед на шефа на АДФИ Георги Начев от 16 декември 2019 година

Горанов разпореди инспекция на комисията по
хазарта за несъбрани 250 млн. лв.

На брифинга Начев заяви, че две от компаниите на Васил Божков са ощетили страната с доста над 210 млн. лев, като се чака сумата да нарасне. От член 30 алинея 3 на Закона за Хазарта е видно, че държавната такса за моментната
лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От показаните регистри, информации и заявления е открито, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският състезателен тотализатор, останалите лицензирани оператори, за същата хазартна игра, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за присъединяване, според одобрените от ДКХ правила. Установено е, че за една и съща хазартна игра се заплащат образувани по друг метод държавни такси, стана ясно още на конференцията.

Васил Божков години наред заплаща по-ниски държавни такси и по този начин икономисва стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

Съпоставката на числата сочи, че в случай че останалите уредници на
хазартни игри са плащали по метода, по който е плащало Държавното дружество "Български състезателен тотализатор ", сумата е щяла да бъде с към 210 милиона лв. повече, като това е сумата за интервала 2014 година до 2019 година С цел определяне на приходите на страната от хазартните игри за проверявания интервал финансовите инспектори са поискали от ДКХ информации по месеци на броя и цената на направените залози за всяка игра, само че към момента чакат цифрите. При изискване, че базата, на която са били определяни годишните такси, е била същата, по която са определяни по отношение на държавното дружество, сумата е повече от 210 милиона, разкри Начев и добави, че упованията му са след привършване на финансовата ревизия тази сума да бъде много изменена и да нарасне. След приключването на финансовата ревизия резултатите ще бъдат оповестени публично, като се чака това да стане в границите на един месец.





Александър Георгиев, ръководител на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ)

На 20 декември предходната година Специализираната прокуратура разгласи, че стартира инспекции на компании на Васил Божков, свързани със
залози у нас. Беше формирано досъдебно произвеждане за закононарушение, осъществено през декември 2017 година в София, показаха тогава от държавното обвиняване. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също по този начин и данни за изнудване посредством насила, съпроводено със опасност за ликвидиране или тежка телесна щета.

Спецпрокуратурата стартира да проверява компании на Васил Божков

През 2014 година "Националната
лотария " не заплати нито един лев налог, вследствие на "забравен текст " в закона, съгласно който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 година бе въведен налог 15% от оборота на сдруженията с лиценз за осъществяване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 година досега, "Националната лотария " не заплаща дължимия по закон налог - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е обвързване за различен тип хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от необичайно, пазейки цялостно безмълвие по тематиката. Според изнесените обвинявания от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под цялостното влияние на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария " както и в Еврофутбол, Евробет, и други Многократно са възпрепятствани голям брой оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна процедура би трябвало да бъде веднъж вечно прекъсната и страната е належащо да се намеси уверено.

Цветомир Найденов: Васил Божков ни сподели безусловно - ще ви унищожавам дружно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР