От ГЕРБ и ДПС заявиха позицията си, че реформата по

...
От ГЕРБ и ДПС заявиха позицията си, че реформата по
Коментари Харесай

ГЕБР и ДПС против закриване на спецправосъдието, „Възраждане“ – за

От ГЕРБ и Движение за права и свободи обявиха позицията си, че промяната по никакъв метод не усъвършенства правната уредба, не е премислена всъщност и ще докара само до безпорядък в системата.

„ Така сподели вашият министър председател Кирил Петков. Всъщност той сподели: нашата роля е да сложим наши хора в прокуратурата. Вие закривате профилираното правораздаване, с цел да може да създадете ваш механизъм и да викате във вашите кабинети, на ваше разположение проверяващи служители на реда “, съобщи депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова.

„ Това, което вършим, директното закриване, лъха на разпра и не бих желал да мисля за доста по-тежки неща като опция за избрани каузи против съответни хора да не стигнат до присъда, само че аз смятам, че закриването е неточност и безусловно политическо решение “, уточни на собствен ред Цветан Енчев от Движение за права и свободи.

В отговор Петър Куленски от „ Продължаваме промяната “ стимулира поправките с обяснението, че към този момент няколко години спецправосъдието не е постигнало особени резултати и е обслужвало само някогашните ръководещи:

„ Закриваме профилираното правораздаване, сътрудници, тъй като то не съумя да се оправи със своята задача - да се бори с тежката проведена престъпност и корупцията по високите етажи на властта, освен това, то се трансформира в опасност за върховенството на правото в България, трансформира се в бухалка против неуместните политически и бизнес съперници на някогашната власт “.

Поправките плануват още да отпаднат кариерните бонуси за членовете на Висш съдебен съвет, за основния контрольор и инспектората към Висш съдебен съвет.

„ Позицията на Българска социалистическа партия е за закриване на профилираните съдилища. Тя е поредна освен, тъй като е записано в съдружното съглашение, освен, тъй като сме поели подобен ангажимент пред гласоподавателите си. Още при основаването му ние сме възразили, че специализацията във връзка с субекта, а не предмета е безплодна, тя няма да даде резултат “, съобщи секретарят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Явор Божанков по време на дебатите за закриване на профилираното правораздаване.

По-рано в коридорите на Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че партията му ще поддържа закриването на спецправосъдието. Той обаче акцентира, че от „ Възраждане “ са внесли законопроекти, които обаче са останали неразгледани. Костадинов дефинира това като двоен стандарт. По думите му се търси промяна, само че когато „ Възраждане “ направи предложение се бяга от него.

Към момента дебатът в пленарната зала продължава.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР