От формирането ѝ като наука, та до наши дни, в

...
От формирането ѝ като наука, та до наши дни, в
Коментари Харесай

10 от най-странните медицински случаи в света

От образуването ѝ като просвета, та до наши дни, в медицината не липсват странни случаи, които опонират на всякаква логичност. Заболяванията на някои пациенти са толкоз редки, че техни описания се срещат само в профилираната литература, други пък са толкоз невероятни и забавни, че са вписани в върховете на Гинес.

Днес ще ви разкажем за някои от най-странните случаи от здравната процедура по света. Те са образец, че в никакъв случай не би трябвало да губим вяра, даже когато всички медицински индикатори вещаят най-лошото.

10. Синдром на Шарл Боне

 10 от най-странните медицински случаи в света

Всичко в живота на 67-годишна учителка от щата Кентъки вървяло обикновено, до момента в който в един миг нещата не се трансформирали радикално. Тя почнала да вижда учениците си в класната стая като привидения – с удължени лица, с големи очи и огромни зъби. Образите трептели пред очите на учителката, което я уплашило до обезумяване.

В момента, в който старата дама била уверена, че е обладана от зли духове, лекарите ѝ сложили диагноза синдром на Шарл Боне – пораждане на халюцинации при поява на дегенеративни процеси, свързани с нарушаване на зрението.

9. Ефектът след татуирането

 10 от най-странните медицински случаи в света

Мъж от Иран взема решение да отиде много далеко в експериментирането с тялото си като направи татуировка на пениса си и то до момента в който е полуеректирал. Посланието на „ инструмента на любовта “ било красноречиво – от персийски преводът е „ шанс в пътуването “.

Късметът обаче очевидно изневерил на мъжа, защото седмица по-късно той почнал да усеща пареща болежка в слабините си, а пенисът му бил в непрекъсната ерекция. Целият квартал чувал стоновете му от болежка, до момента в който най-после не решил да посети доктор. Той обаче не могъл да му помогне, оставяйки мъжа вечно в положение на цялостна бойна подготвеност.

8. Най-продължителната интервенция

 10 от най-странните медицински случаи в света

Ще си помислите, че най-дългата интервенция в света евентуално е обвързвана с нервната система, мозъка, сърцето или пък различен жизненоважен орган. Всъщност всички върхове бяха счупени от общоприета интервенция за унищожаване на киста на яйчниците. Процедурата лишила на лекарите… цели 4 дни.

Огромната киста трябвало да бъде отстранена от тялото на 280-килограмова жена. След интервенцията нейното тегло фрапантно се „ стопило “ до 140 кг. Гигантското образувание растяло в продължение на години в тялото на нещастната жена.

7. Най-високата температура

 10 от най-странните медицински случаи в света

Обикновено се смята, че при телесна температура от над 42 градуса, телесните тъкани прегряват сериозно, стартират дегенеративни процеси в мозъка, които могат да доведат до съдбовен край. Каква била изненадата на лекарите от болничното заведение в Атланта, когато през 1980 година, бил признат пациент с температура 46.5 градуса!

Пациентът разказал, че вдигнал внезапно температура в резултат на мощен топлинен удар. За още по-голяма изненада на медиците, тялото на Уили Джонсън се възстановило от прегряването единствено за 24 часа, след което той бил изписан по живо, по крепко.

6. Красиво перде на окото?

 10 от най-странните медицински случаи в света

Нали се сещате, по какъв начин в детските филмчета, на героя му се появяват звезди пред очите, когато се удари мощно по главата. Е, става известно, че сходна измислена обстановка не е доста надалеч от истината. Силен удар по главата с тежък предмет може да аргументи увреждане на очите, което да докара до катаракта (перде на очите).

Така се случило и с 55-годишен пациент от Австралия. Неговото перде обаче имало напълно ясна и вярна форма на звезда. Лекарите изразили мнение, че има късмет пациентът да бъде спасен от необикновеното перде. Както мнозина знаят, нормално катаракта има форма на компактен белезникав облак, на безформено леке, само че не и на звезда.

5. Оловни патрони в стомаха

 10 от най-странните медицински случаи в света

Историята на осемгодишен възпитаник от Австралия, който бил признат в болница с остри стомашни болки. Стандартната рентгенова фотография разкрила съществуването на необикновени кръгли предмети в стомаха на детето. Обичайната промивка на стомаха не дала никакъв резултат, по тази причина лекарите предложили интервенция.

При хирургическата интервенция, с изключение на апендикса на момчето, от тялото му били извадени 57 оловни патрона. Загадка остава по какъв начин патроните попаднали в тялото му и по какъв начин изобщо момчето можело да се движи с цялото това олово в корема си.

4. Най-ниската температура

 10 от най-странните медицински случаи в света

Ниската телесна температура също може да бъде смъртоносна, само че рядко лекарите одобряват пациенти тъкмо с този признак. През 1994 година обаче 2-годишната Карли била призната в канадска болница с сериозните 14,2 градуса. Оказало се, че бебето било оставено на отворена врата в продължение на 6 часа и при температура на въздуха от -22 градуса.

Според лекарите, индикаторите на бебето напряко били несъвместими с живота, защото при 25-27 градуса човек нормално изпада в кома. Малката пациентка обаче се преборила за живота си и оживяла. Не е ясно какви са последствията за безхаберните родители.

3. Странни последици след мозъчна интервенция

 10 от най-странните медицински случаи в света

Когато бъдат отстранени избрани елементи на мозъка е допустимо да се следят непредвидени резултати и реакции на тялото. Например, след интервенция за премахване на амигдалата (лечение на напреднала форма на епилепсия), доста пациенти развиват свръхчувствителност.

Тъй като този дял от мозъка е виновен за разпознаването на страстите, в резултат на интервенцията пациентите стартират да изпитват мощно прочувствено неспокойствие и обвързваните с това физически резултати от най-обикновени житейски събития.

2. Рязко прекъсване

 10 от най-странните медицински случаи в света

По време на автомобилно съревнование през 1977 година, с цел да избегне съдбовен конфликт, единият от водачите внезапно набил спирачките. В разследване на неочакваното прекъсване, от 173 км/ч до нула за по-малко от минута, тялото на водача претърпяло редица увреждания – сърцето му спряло цели 6 пъти, получил три навяхвания и 29 фрактури. Въпреки това автомобилният играч оживял.

1. Най-дълго прекъсване на сърдечната активност

 10 от най-странните медицински случаи в света

През една студена зима, норвежкият риболовец Ян Рессдал паднал от борда на риболовния си корал в ледените води на Северно море. Температурата на мъжа паднала до 24 градуса, той изпаднал в кома, в резултата на която сърцето му спряло да бие… за 4 часа!

След като рибарят бил признат в болница и го присъединили към уред за изкуствено кръвообращение, Ян съумял да се възвърне и да продължи напред.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР