От Фондация Три жени публикуваха официално писмо до вицепремиера Калина

...
От Фондация Три жени публикуваха официално писмо до вицепремиера Калина
Коментари Харесай

Фондация “Три жени“ към Калина Константинова: Изпитваме срам от Вас

От Фондация " Три дами " разгласиха публично писмо до вицепремиера Калина Константинова, която разгласи през вчерашния ден, че украинските бежанци ще бъдат настанени в буферни центрове, а тяхното разселване стартира през днешния ден.

Публикуваме писмото без редакторска интервенция:

От Фондация " Три дами "
До Калина Константинова,
Заместник министър-председател
по дейно ръководство
Отворено писмо

Уважаема г-жо вицепремиер,
С огромна паника проследихме събитията от последните дни, свързани с осъществяването на интеграционния проект за разселване на украински бежанци навътре в страната.

С същинско учудване изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате отчаяние от това, че не сте получила достоверна информация за проектите на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не извършват инструкциите, спуснати от държавния щаб, и не се качват във влаковете и рейсовете, с цел да бъдат извозени до плануваните държавни бази.

Като организация, която работи в помощ на бежанците през цялото време на войната, ние добре познаваме компликациите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях ежедневно и знаем, че до последния миг те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени.

Така, без посока, сега се " изтеглят " украинци към територии на страната агресор. Тези хора четат вести и имат близки, които живеят във войната на терен – и знаят това. Да се чака от тях да се съобразят с неизвестността е несвоевременно.

Пишем Ви това писмо, с цел да изразим възмущението си от метода, по който действате, от метода, по който говорите в обръщението си.

На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго обръщение, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с схващане към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези дами и като майка. Ние също сме организация, основана от дами и майки с честен компас, с идеалната цел да оказва помощ на тези в потребност, като влияе позитивно на обществото ни като цяло.
Нашето разбиране е, че в случай че моралът в действителност е водещ, посоката постоянно ще бъде ясна, а персоналното ни его ще отстъпва път на верните решения.

Срам – това почувствахме, слушайки неуместните Ви ядосани реплики по адрес на бежанците – за капризите им и неподчинението им на Вашия проект.

Възмутени сме от това, че проявявате толкоз малко схващане от какво се нуждаят тези дами и техните деца сега – от достъп до здравна помощ, от подобаваща храна за дребни деца, от опция за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, с цел да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било вероятност за бъдеще в България.

Има потребност и от още нещо – и към хората, бягащи от война, и към всички нас – от опрощение.

Обръщаме се към Вас като дами към жена и с вярата, че ще размислите и ще оттеглите заканите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото.

Не ни напуща вярата, че като страна ще съумеем да проявим човечност – по този начин както го направиха самостоятелно хиляди доброволци и донори в цялата страна.

Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да трансферирате отговорността на тях и да намерите метода да се погрижим съответно за бежанците, употребявайки ресурсите, които ние, жителите, сме Ви дали.

Желаем Ви триумф в работата. От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна активност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

С почитание,
Фондация " Три дами "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР