От Фондация Четири лапи настояват за въвеждане на пълна забрана

...
От Фондация Четири лапи настояват за въвеждане на пълна забрана
Коментари Харесай

От Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

От Фондация " Четири лапи " упорстват за въвеждане на цялостна възбрана за развъждане на животни за рандеман на скъпи кожи , за закриване на съществуващите сега ферми и за търсене на отговорност на чиновниците на БАБХ.

65.6 % от българите са изцяло или в по-голяма степен съгласни , че би трябвало да се забрани за развъждането и умъртвяването на животни единствено поради кожата им.

Това демонстрират данни от представително социологическо изследване, извършено през месец юни от Института за обществени проучвания и маркетинг (МБМД).

Обществото е на мнение, че развъждането и умъртвяването на животни за скъпи кожи не е целесъобразно , защото води до излишно страдалчество на животните и има неподходящи последствия за околната среда.

По-голямата част от сънародниците ни (51 %) са напълно или отчасти съгласни , че кожата с косъм може да съдържа нездравословни химикали , които са рискови за здравето.

Близо три четвърти, или 71.3 % считат, че бизнесът не способства за българската стопанска система , а едвам 21.1 % са на мнение, че добивът на скъпи кожи би трябвало да се развива у нас.

В същото време 70% от интервюираните считат , че този бранш има значение само за една дребна част от популацията.

Според 53 % от запитаните , умъртвяването на животни само поради кожата им е безпричинно и грубо .

Едва 13 % намират за целесъобразно развъждането на животни за рандеман на скъпи кожи, защото браншът е от стопанско значение за страната.

В страни като Австрия, Англия, Хърватска и други сходни забрани към този момент са налице.

През 2016 година и четвъртият максимален производител на кожи от норки, Нидерландия, е въвела възбрана за индустриалното развъждане на този тип, която влиза в действие от 2024 година

Едва 23 % от участниците в изследването са напълно или в забележителна степен несъгласни с въвеждането на такава възбрана , само че и измежду тази група 88.3 % смятат , че възбраната е по-добре да бъде сменена с по-строги правила за активността на фермите за рандеман на скъпи кожи.

През последните няколко години в България са открити три ферми за норки , като сега действат две от тях с общ потенциал към 130 000 животни.

Най-голяма е тази в старозагорското село Маджерито , която нашумява през 2015 година след медийни изявления по отношение на проектите там да се отглеждат до 400 000 норки , които ще бъдат умъртвявани в газови камери.

" Макар българското законодателство да не разрешава развъждането на типа севеноамериканска норка, фермите получиха лиценз от БАБХ ", настояват от фондация " Четири лапи ".

През пролетта на тази година стартира гражданска самодейност за възбрана на добива на скъпи кожи у нас, като единствено в границите на три месеца в огромните градове на страната бяха събрани над 50 000 подписа , които след това бяха импортирани в Народно заседание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР