От Фейсбук профила на Мартин Табаков:Първият дипломатически урок за Кирил

...
От Фейсбук профила на Мартин Табаков:Първият дипломатически урок за Кирил
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Урок по дипломация за Петков, 3:0 за Мицотакис

От Facebook профила на Мартин Табаков:

Първият дипломатически урок за Кирил Петков пристигна още с първото му домакинство на задгранична делегация. За страдание, в ролята на учител влезе гръцкият министър-председател Кириякос Мицотакис.

Какво имам поради?

Гръцкият министър председател е пристигнал на българска територия и е подкрепил започването на договаряния на Република Северна Македония с Европейския съюз. Явно е, че българският хазаин не е съумял да респектира задоволително своя посетител, тъй че последният да не взема отношение по отношение на тази тематика, познавайки добре съображенията, които България – в тази ситуация хазаин – има по отношение на нея.

1:0 за Мицотакис.

Наред с това, Кирил Петков е разрешил страната ни да бъде вкарана в гръцко-турския конфронтация. Гръцкият министър-председател е подвел българския си сътрудник да взе участие в двустранен диалог, който касае трета страна (Турция). Това не се прави в дипломацията публично. А когато се случи по този начин или другояче, то това е допустимо единствено въз основата на авансово реализиран консенсус, че никой няма да разбере за което.

Подобна поверителност, несъмнено, не е приоритет за гърците, по тази причина ние разбираме от медиите на южната ни съседка, че от българска територия Мицотакис е призовал Турция да спре „ провокациите в Егейско море и Източното Средиземноморие”.

2:0 за Мицотакис.

Не на последно място, доволството и усмивката са последният аксесоар, с който българският министър-председател би трябвало да реагира, когато пред него представител на непозната страна прокарва позиция, която е коренно-различна от тази на личната ти страна. Българската такава е договарянията за участие в Европейски Съюз на РСМ и Албания да са настрана, а не дружно, както още веднъж стартира Мицотакис. Знаят ли това българските управляващи въобще и дават ли си сметка какво значи?

3:0 за Мицотакис.

От прессъобщението на Министерски съвет обаче ние не разбираме за нито едно от трите: било за още веднъж декларираната поддръжка от Гърция за участието на РСМ в Европейски Съюз, било за това, че Турция е била обект на диалози сред София и Атина, било за обвързването на участието на Албания и РСМ в Европейски Съюз от Гърция.

Също по този начин би било повече от потребно, в случай че министър-председателят не разяснява какво е било обсъждано в НАТО като инфраструктура (става дума за упоменатата от него връзка Александруполис – Бургас – Варна – Констанца). Така както е редно Кирил Петков, преди да одобри великодушната покана на Атина за 5-ия Висш съвет за съдействие на Гърция – България, да съобрази, че в действителност София би трябвало да е хазаин на този съмит. И българският министър председател да не разрешава да биваме " пришивани " към непознати проблеми (темата за човешките права и свободи, в подтекста на защитата на външните граници, е проблем, който Европейски Съюз артикулира по отношение на Атина, не по отношение на София).

Защото резултатът към този момент стана доста на нула и най-малко няколко от попаденията са автоголове. А другите идват от класата на Мицотакис. Но там дясното е школа, а не импровизация.

Да бе крачол, да го подгънеш. Вратовръзка – да я дръпнеш към колана. Но има неща, за които не е задоволително да си закопчаеш горното копче на сакото.

Гръцките медии са ги забелязали и снимали. Фотографията е на Катимерини.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР