От Фейсбук профила на Кристиан ВигенинС притеснение следя дебата от

...
От Фейсбук профила на Кристиан ВигенинС притеснение следя дебата от
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин се притесни за двойната въшна политика на България към РС Македония

От Facebook профила на Кристиан Вигенин

С терзание проследявам дебата от последните дни за връзките със Северна Македония. Българска социалистическа партия няма опция да въздейства директно върху оперативната работа, само че ясно е декларирала своите позиции и упования от съдружното ръководство. Позволявам си на тази основа да споделя няколко неща, в персонално качество.

Ако обсъждаме обществено съществуване на " две външни политики ", значи нямаме никаква. Ако занимаваме обществото със разногласието кой е по-голям - министър или премиерски консултант, само че не и със същността на политиката към РСМ, внасяме в допълнение комплициране и отваряме поле за всевъзможни тълкования, да не кажа конспирации.

Цел на България е да отбрани своя интерес, историческата истина, правата на българите и по този начин да построи основа за дълготрайни добросъседски връзки. " Ветото " пред евроинтеграцията на РСМ е значимо средство за реализиране на тази цел. Налагането му получи необятна поддръжка. Дали и по кое време да бъде свалено е въпрос на оценка на постигнатите резултати и съответните гаранции, че проблемите ще бъдат решени в процеса на договаряния, както е записано в Рамковата позиция, подкрепена от Народното събрание. Планирано е като краткотрайна мярка, само че период за това няма - в случай че изискванията са налице, може да стане и на следващия ден, в случай че не са - в никакъв случай също е опция. Запазването на единна българска позиция на институционално и политическо ниво е значителен въпрос. Но когато полемиката е само по това поемани ли са задължения от премиера за събаряне на ветото през юни или не, значи ирелевантността набира мощ.

Сваляне на ветото без условия от наша страна и без прогрес и задължения от РСМ и Европейската комисия е случка, каквато не позволявам някой да възнамерява. Българска социалистическа партия ясно се е произнесла по този въпрос. Нека да се знае също, че започване на договаряния за участие не значи сполучлив край. Ако в годините РСМ промени политиката си в ущърб на контрактуваното, България може да спре процеса във всеки един миг. Търсим и чакаме трайни и устойчиви резултати, не ПР-упражнения!

Отношенията със Северна Македония имат фундаментално значение за всеки българин. Затова е изкушаващо, само че доста деструктивно да стават пленник на странични външнополитически съображения или вътрешнополитически партийни заигравания. Българска социалистическа партия нееднократно е давала образец за отговорно държание в последните години. Сега ни би трябвало резистентност, разсъдък, необятно единодушие, разговор и доброжелателност.

България има потребност от цялостна тактика към Северна Македония, която да включва и трите взаимосвързани детайла: връзките в подтекста на европейската политика към РСМ; двустранните връзки по целия набор от историята до инфраструктурната свързаност; националните старания като да вземем за пример усилване на културното и дипломатическото наличие на България.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР