От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваНа 22 юни стана

...
От Фейсбук профила на журналистката Соня КолтуклиеваНа 22 юни стана
Коментари Харесай

Колтуклиева прогнозира кабинет с втория първи мандат на ГЕРБ-СДС в 49-то Народно събрание

От Facebook профила на журналистката Соня Колтуклиева

На 22 юни стана една година от първия сполучлив избор на съмнение в най-новата история на България. Кабинетът „ Петков ”, гласуван на 13 декември 2021 година, падна.

Как се стигна до края на най-бързо сриналото се държавно управление? На 8 юни Слави Трифонов изтегли четиримата си министри и Четворната коалиция стана Тройна. На 13 юни Радостин Василев разгласи напускането на партията, дружно с петима народни представители от “Има подобен народ ”, които бяха търгували поддръжката си за Кирил Петков, в дома на спортния министър, против 500 000 евро на човек, както описа очевидецът Георги Георгиев, някогашен народен представител от Има Такъв Народ и Политическа партия, в изявление с мен, на 16 март тази година.

Впрочем, след неговите свидетелски показания, КПКОНПИ е почнала инспекция за “търговия с въздействие ”. Вече са разпитвани Георги Георгиев и Христинка Иванова, по чиято тъжба, Радостин Василев получи, на 5 юни, обвиняване по член 143 от Наказателния кодекс - за “принуда ”, предусещащ до 6 години затвор. Той беше изхвърлен от парламентарната група на ППДБ след разгласяването на “оня запис ”; остана без депутатски имунитет и без политическа закрила; неотдавна разгласи, че ще основава партия “Силна България ”.

Четата на Слави Трифонов изпусна едно разпределяне на изборите, като от първа политическа мощ, в този момент има най-малката парламентарна група - 11 депутата.

На 22 юни 2022 година, в 19:10 часа вечерта, “за ” вота на съмнение против кабинета “Петков ” гласоподаваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и “Възраждане ”.

След това рулетката се завъртя още веднъж и “Продължаваме смяната ” получи втори късмет да сформира кабинет в границите на 47-я парламент, само че не съумя. За министър председател беше номиниран Асен Василев, който не получи доверие и върна празна директория на президента.

Лена Бориславова - с цялата си рекламация на юристка, учила в Харвард, плюс обичания ѝ Кирил Петков, татко му Петко и случайниците  от партията на дилетантите, не схванаха нещо доста значимо: едно е да искаш и да получиш Властта, напълно друго е да можеш да я задържиш, в случай че не разполагаш с парламентарно болшинство. Както е сега.

Бойко Борисов в този момент ще направи това, което беше намислил и стратегически разчертал още преди Великдена, само че не съумя от първия път, поради внезапно разразилата се война с основния прокурор. Иван Гешев единствено забави процеса, само че не можа да го спре. 

Кабинетът “Габриел ” беше на крачка да се слу̀чи, с поддръжката на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ. Само че Иван Гешев натисна Корнелия Нинова и тя се отхвърли. От боязън, защото против нея има досъдебно произвеждане в Софийска градска прокуратура и сигнали от Александър Михайлов, някогашен изпълнителен шеф на “Кинтекс ”, за противозаконна търговия с оръжия за Украйна през медиатори.

Целенасочено Бойко Борисов не пожела негови хора да вземат участие в централната власт и по места, колкото и неодобрение да провокира това в структурите на ГЕРБ, изолирани от май 2021 година, въпреки да печелеха на предварителните избори. Мария Габриел, като вицепремиер и външен министър, е просто знак - “имаме представител, само че не се бъркаме във вътрешната политика на кабинета и не го припознаваме като собствен ”. Ротационно държавно управление ли?! Няма такова нещо.

Лена и Кирил може да се перчат и репчат колкото си желаят. От тях нищо не зависи. За повторно ще би трябвало да опитат меда и жилото на парламентарното болшинство. Получено-оттеглено.

С избор на съмнение кабинетът “Денков ” може да бъде свален във всеки един миг.

Понесъл персонални контузии от акцията “Барселонагейт ”, Бойко Борисов бързо се съвзе и още веднъж диктува дневния ред на страната.

Борислав Сарафов е решѐн - без благосклонност и прошка - да изкорени наследството на Иван Гешев. Всички прокурори, които се заиграха с Главния от 2 май насам, ще имат служебни проблеми. Няма законова спънка да бъдат оттеглени настояванията на Иван Гешев до Росен Желязков, за събаряне на депутатски имунитети.

Няма да бъде изненада в Съдебната палата, в случай че с обвиняване се снабди самият Иван Гешев, който, с пламенна тирада в понеделник, даде поръчка за присъединяване в политиката, с цел да се бори за обективна България.

Така че, на хоризонта се задава избор на съмнение за кабинета “Денков ”, посинял от родилни болки и неспособност да попълни състава на министерствата и организациите, заради липса на банка-кадри.

Не знам дали Мария Габриел още веднъж ще бъде номинирана за министър председател, само че ще има кабинет с втория първи мандат на ГЕРБ-СДС в 49-то Народно заседание.

… Политиката е маратон за опитни и търпеливи, не е спринт за аджамии.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР