От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния

...
От Фейсбук профила на Георги Вулджев, главен редактор на Експертния
Коментари Харесай

Вулджев: Терзиев претендира за власт не въпреки, а защото във вените му тече кръвта на комунисти…

От Facebook профила на Георги Вулджев, основен редактор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП)

Според мен полемиката по отношение на потеклото на претендента за кмет на София от ППДБ е безусловно сбъркана. И в тази връзка ще си разреша да изразя една провокативна, само че изцяло сериозна теза.

Васил Терзиев има цялостното право да е политически претендент и да претендира за власт в България не макар, а точно ЗАРАДИ потеклото си. Да, точно тъй като във вените му тече кръвта на български комунисти, партизани, чиновници на Държавна сигурност.

Това не е някакъв клиширан седесарски опит за подигравка. Напълно сериозен съм. Историята на човешкия жанр на всички места по света ясно ни демонстрира, че властта и потенциалът за нейното практикуване най-вероятно най-ефективно се предава по завещание. Най-малкото най-малко правото да се претендира за власт, на база родословие от хора, които са се борили за нея и са я упражнявали, би трябвало да бъде почетено.

Дядото на Васил Терзиев е лежал в пандиза по време на режима на Борис III, а по-късно е партизанин по време на ВСВ. След 9 септември става шеф на Трето ръководство - контраразузнаване. Неговите синове (сред които е бащата на днешния Васил Терзиев) също влизат в силовите структури на комунистическия режим.

Родът на Васил Терзиев е формиран от хора, които са се борили за власт, с цената на свободата и живота си, и по-късно са я упражнявали. Именно това родословие е същински безапелационната подготовка на претендента за кмет на ППДБ. Тази аристократична подготовка на кръвта е в пъти по-важна от неговите триумфи като бизнесмен или пък позициите му по отношение на демократичната народна власт и правосъдната промяна.

Тук някои от старите антикомунистически кучета ще стачкуват гневно. Ще кажат, че комунистите са унищожили България. Това е по този начин, ръководството на Българска комунистическа партия е стопанска злополука, която води до три държавни банкрута, от които ни избавя единствено благоволението на Москва. Но това е ирелевантно. Възгледите по отношение на стопанското ръководство не се предават по завещание. Терзиев няма да тръгне да възражда ТКЗС-та.

Единственият от малко малко мощен мотив против (червено) аристократичното право на Терзиев да претендира за власт е, че тя е подарена на нашите комунисти от Съюз на съветските социалистически републики. Това е правилно, само че не в цялостен смисъл. Да, Българска комунистическа партия идва на власт с помощта на външна интервенция, чак когато Червената войска на Съюз на съветските социалистически републики идва в България. Но какъв е генезисът на актуалната българска страна изобщо? Какъв е генезисът на Третото българско царство? Абсолютно подобен.

Нима българските комунисти не са се борили за тази власт? Нима не са умирали за нея? Нима не са лежали по пандизите за нея, като дядото Терзиев? Точно както нашите (по-ранни) революционери. Едните мрат в Априлското, другите в Септемврийското въстание. Накрая уредниците и участниците и в двете въстания, доколкото оцеляват, би трябвало да разчитат някой извън да им подсигурява властта, за която са се борили.

Какво остава като мотив? Празните приказки за лустрация, 33 години постфактум даже не заслужават адресиране, с изключение на за насмешка, може би. Драги антикомунисти, в случай че в действителност имахте волята за реваншизъм против неприятните комунисти и всичките им отрочета (като Васил Терзиев - днешен), щяхте от дълго време да сте го направили. Точно както същите тези комунисти след 9-ти септември правят реваншизъм по отношение на тези, които ги репресират преди този момент.

Защо те са имали волята, а вие не? След 89-та вие нямате воля за същински реваншизъм, тъй като преди този момент не сте имали воля за същинска битка. През 2023 е доста елементарно да си анти-комунист и да се бориш против Тодор Живков (който към този момент е мъртъв). Защо не си се борел през 1983? Защо татко ти не се е борел? Нали си правоприемник на хора, които доста са мразели режима (анти-комунистите доста обичат да се хвалят с това)?

Комунистите като Васил Терзиев-дядо най-малко в действителност са се борели (с принуждение и кръв) против режима, който по-късно сменят. Това че не съумяват със лични старания да вземат държавната власт не е мотив против аристократичното им право да я упражняват. У нас елитът не е успявал самичък да си вземе властта откогато турците унищожават втората българска страна.

Стига толкоз исторически отклонения. Това, което желая да кажа с всичките генеалогично-исторически размисли е следното. Васил Терзиев има право да претендира за власт по линия на аристократичното си родословие. Именно тъй като е правоприемник на хора, които са се борили за власт, придобили са я и са я упражнявали. Дали има право да Е на власт е различен въпрос.

Политическите пристрастия тук са без значение! Моите политически пристрастия не съответстват нито с тези на Васил Терзиев-дядо, нито с тези на Васил Терзиев-внук. Съответно не бих подкрепял политически нито единия, нито другия. Но не бих си разрешил на база политически пристрастия да отхвърлям ПРАВОТО на потеклото. Право извоювано с действителна битка за власт. Да, право извоювано посредством принуждение. Чрез неговото понасяне и практикуване!

Политическите пристрастия са преходни. То се вижда и в самата фамилна история на Терзиеви. Дядото - партизанин, внукът - демократичен демократ. 

Но знаете ли кое не е преходно? Кръвта.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР