От Фейсбук профила на Антон Тодоров Още един път за

...
От Фейсбук профила на Антон Тодоров Още един път за
Коментари Харесай

Актьори не подкрепиха Морфов, само щатните „умнокрасивитетни“ протестъри

От Facebook профила на Антон Тодоров

Още веднъж за изстъпленията на Морфов - нека е за последно

Надявам се с освобождението на Александър Морфов от  Народния спектакъл да се завърши поредицата от негови изстъпления, довели до еднопосочното им наказание от тези от нас, които продължаваме да стъпваме върху морални поведенчески правила и здрав смисъл. И които пазим достолепието си от детски години - нали по този начин призоваваше Пушкин.

Културата е това, което остава откакто се не помни наученото в клас. В този смисъл си имаме работа с малокултурен субект, колкото и парадоксално да наподобява това на пръв взор. Та нали " умнокрасивитетът " го величае, че е началото на всички начала. А той се оказа елементарен постановчик в " формалния " спектакъл на Путин, употребен за агитация на режима в Кремъл.

Да, да, това е самата тъжна истина, кой знае за какво комфортно забравена от почитателите му (апропо, малобройни, което дава съображение за оптимизъм). На 24 февруари т.г., тъкмо в деня, когато се навърши 1 година от началото на варварската война на Русия против Украйна, в Москва, в спектакъл " Имени Гоголя " бе премиерата на постановката " Полет над кукувиче гнездо " на режисьора Александър Морфов. Това е някогашният " Гогол център ", разформирован по заповед на Путин, поради режисьора Кирил Серебников - ослепителен съветски отстъпник и съперник на режима.

Представлението на Морфов е в настоящия плакат на театъра като премиера. Преди това този театър се играе на сцената на спектакъл " Ленком ". Важно е да се знае, че спектакъл " Ленком ", прочут преди като Московския спектакъл на Ленинския комсомол и е формалното име на това, което в миналото е било известно като Московския държавен спектакъл. По-късно е кръстен на Комсомола, комунистическа младежка организация, основана по времето на диктатора Ленин. Как може да се поддържа сходен човек - ей, бога ми, концепция нямам?!

Забележете двойният стандарт, който част от медиите и публицистите в тях демонстрираха. Случаят с дискриминирането на Евгени Будинов, небрежно беше заметен под килима на небудната им съвест, останаха с необятно затворени очи за този неуместен за 21 век възврат към модели и държание, ужасно напомнящо за комунистическите чистки и репресии против създатели преди няколко десетилетия.

Реакцията на ГЕРБ в отбрана на артиста бе най-естественото нещо, което можеше да се направи. Защото изстъплението на Морфов носи всички белези на политическа дискриминация - и това продължава всеобщо да се пропуща от част от журналистическата колегия. Защо ли? Много е просто - тъй като става дума за човек, обвързван по някакъв метод с ГЕРБ. Свикнаха, че на ГЕРБ, в случай че му удариш пестник, то незабавно ще получиш другата буза за още. Това би трябвало да се приключи - бързо, неотложно, дефинитивно.

Нека допълня, че с изключение на Будинов има и други отстранени от представления на Морфов - Стефан Къшев, Деян Ангелов, както стана ясно от диалога му с шефа Василев.

Абсурдният в своята празнина и липса на морално мотивиране " митинг " в поддръжка на Морфов беше главно от хора, които са неговите родственици, както и дузина други, отново от щатните " умнокрасивитетни " протестъри. Това потвърждава какъв брой измислена е идеята за отбраната на Морфов. Защо други артисти не се възправиха в негова поддръжка е въпрос, който тегне със страшна мощ.

Опитват се да му основат ореола на " уволнен " от театъра. Истината е, че не го махат от театъра въобще, остават му представленията " Хъшове " и " Животът е прелестен ". И тук не мога да не слага различен въпрос - за какво от 6 месеца " основният режисьор " не е направил ново зрелище? Винаги са му отворени вратите да сложи ново зрелище, само че такова липсва.

А и тази неуместна служба " основен режисьор "! Просъветски апендикс, като че ли да ни покаже, че всичко тук ще се възстановява мнооого постепенно и с повинност, разтегнато в десетилетията. " Главен режисьор " не съществува по естествения свят, това е руска, съветска отживялост, която обаче е изключително привлекателна за този, който я упражнява - той взема решение кой да се кани и кой да не се кани в съответния спектакъл, а и заплатата като основен режисьор си я бива. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР