От февруари, когато е била създадена престъпната група до настоящия

...
От февруари, когато е била създадена престъпната група до настоящия
Коментари Харесай

Между 50 и 100 хил. евро прибирала групата за донорство на органи

От февруари, когато е била основана незаконната група до сегашния миг са открити пет случая на реципиенти, минали през схемата за трафик на органи. Още трима донори, очаквали да се възползват от незаконната група.

Това стана ясно на брифинг на ръководителя на профилираната прокуратура Димитър Петров във връзка откритата скица за трафик на органи у нас.

Престъпната група се състояла от четирима души - трима мъже и една жена. Всички са български граждан и, а един от членовете на групата е с двойно поданство - българско и турско. И четиримата души са престъпно проявени. Първите двама са с престъпна регистрация за неистинен документи. Третият участник в групата е регистриран за закононарушения за противозаконна сеч, а дамата е с престъпна регистрация за обири и обир. Те не работели нищо и нямали подписани контракти, като показали висок стандарт на живот.
 Разкриха скица за трафик на органи у нас
Разкриха скица за трафик на органи у нас

Задържани са 4 души

Единият от ръководителите на групата закупил парцели на свое име, до момента в който другият прикривал незаконната активност посредством импорт на коли от Италия. От незаконната група двама души са организирали активността си, като са свързвали донорите с реципиентите. Те набирали хора от етническите малцинства от Видин, Монтана и столичните квартали " Филиповци ", " Орландовци " и " Факултета ". Всичко е ставало посредством познати.

Ръководителите на групата водели донорите и реципиентите за кръвни проби в избрана лаборатория за осъществяване на тест за съгласуемост сред тях. Имало случаи и на негативен тест. На избрана дата ръководителите на групата транспортирали донора и реципиента до Турция, където били настанявани в хотели и в случай че всичко е наред с документите, запазвали час в турска болница. Интересното е, че се изготвяли както същински, по този начин и неистинен интернационален паспорт. Истинският паспорт се употребявал при прекосяване на границата, а неистинските в болничното заведение. На донора се заплащало след самата интервенция сред 5000 и 7000 евро, а незаконната група прибирала сред 50 и 100 хиляди евро.

Основното условие за осъществяване на трансплантации на органи е хората да бъдат родственици, само че в тази ситуация със арестуваните на 10 септември на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " донор и реципиент нямало такава връзка. След като са били арестувани на границата в Турция са конфискувани 2 подправени интернационалните паспорта. При претърсванията на жилищата, които населяват членовете на групата са конфискувани здравна документи, мобилни телефони и подправени интернационалните паспорти.

" Тук няма недоволни, а доволните от незаконната активност са незаконната група, донорите и реципиентите, които получават органа " разясни представителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.
 Разследват бъбречна съгласуемост при открития канал за донорство
Разследват бъбречна съгласуемост при открития канал за донорство

1028 са нуждаещите се у нас от бъбречна трансплантация

Всички хора от незаконната група са привлечени към наказателна отговорност за управление и присъединяване на незаконна група, както и за трафик на обособени хора за лишаване на телесни органи. В момента тече мярката за неотклонение " задържане под стража " в спецсъда.

Припомняме, през вчерашния ден контролните органи разкриха канал за донорство на бъбреци у нас. По информация на Нова телевизия във вторник вечерта на българо-турската граница са арестувани четирима души. Двама от тях са уредници на скица за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко заболели наши сънародници.

Трансплантациите се правили в Турция , където били представяни подправени документи, че донорът и реципиентът са родственици. За да се снабдят с бъбрек, нуждаещите се плащали по 60 000 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР