От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обясниха пред БТА,

...
От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обясниха пред БТА,
Коментари Харесай

Машинистите в метрото готвят протест, шефът на Метрополитен обеща вдигане на заплатите

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ обясниха пред Българска телеграфна агенция, че имат опасения, че подписаното на 26 февруари съглашение с кмета на София Васил Терзиев за нарастване на възнагражденията с 15% няма да се извърши във типа, в който е подписано.

" Опасенията на хората са, че има индикации, съглашението да не бъде изпълнено, по този начин както е написано, а да има систематизиране на хонорари за равнене, което нито е синдикално, нито е редно, тъй като опонира на това, което сме се споразумяли ", коментира  Александър Шопов , ръководител на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Ще предприемем съответните синдикални дейности, а те са протестни, сподели той и добави, че федерацията провежда митинг на 15 март на чиновниците и служащите в " Метрополитен ".

Александър Шопов осведоми, че на 15 март в 11:30 ч. ще има среща на представители на синдикатите и управлението на сдружението, на която ще се разисква въпроса за заплатите на чиновниците и служащите в " Метрополитен ".

Стоян Братоев напомни пред Българската телеграфна организация, че на срещата сред кмета на София Васил Терзиев с шефовете на транспортните сдружения и представителите на синдикатите, която се състоя на 26 февруари в Столичната община, е контрактувано с 15% нарастване на фонда за заплати в сдружението. Водят се договаряния дали нарастването да е с 15 % за всички чиновници и служащи или на тези с по-високи заплати то да е по-малко, сподели Братоев.

Най-вероятно обаче нарастването ще бъде 15% за всички чиновници и служащи, защото би трябвало да се направи система за заплатите, която не е направена, уточни шефът на транспортното сдружение, в което работят към 1800 индивида. Братоев увери, че окончателното решение ще се вземе взаимно със синдикатите.

На 26 февруари в Столичната община имаше среща по тематиката сред кмета на София Васил Терзиев с шефовете на транспортните сдружения и представителите на синдикатите, на която бе взето решение за увеличение на заплатите на работещите в градския превоз с 15% от 1 март 2024 година. Кметът Терзиев сподели тогава, че са обезпечени 37 млн. лева за 15% нарастване за заплатите в градския превоз и че няма опция за нарастване с 30%.

В началото на годината работещи в градския превоз в София излязоха на протестна акция, проведена от Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ. Те упорстваха за нарастване на заплатите с 30% и за възстановяване на изискванията на труд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР