От Facebook твърдят, че обвиненията са изкарани от контекст Вътрешна

...
От Facebook твърдят, че обвиненията са изкарани от контекст Вътрешна
Коментари Харесай

Разсекретени документи отново хвърлиха сянка върху бизнеса на Facebook

От Фейсбук настояват, че обвиняванията са изкарани от подтекст

Вътрешна документи на Фейсбук разкрива по какъв начин компанията е употребила голямата си потребителска база данни, с цел да си обезпечи конкурентно преимущество и да усили приходите си. Документите бяха оповестени от Комисията по цифрови технологии, просвета, медия и спорт като част от следствие против компанията по отношение на разпространяването на подправени вести.

250-те разкрити страници вътрешна връзка са от интервала сред 2012 и 2015 година и включват имейли сред изпълнителния шеф Марк Зукърбърг и други високопоставени чиновници. Според ръководителя на комисията Деймиън Колинс публикуването на документите е в обществен интерес, защото повдигат въпроси по какъв начин компанията употребява данните на потребителите си и дали Фейсбук злоупотребява с позицията си на пазара.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Какво ново

От обяснението на Колинс излиза наяве, че компанията е избирала на кои трети страни да даде цялостен достъп до базата данни по отношение на описите с другари на потребителите си даже след измененията от 2015 година, когато достъпът до тези данни беше пресечен за множеството други приложения.

Не е ясно на какъв принцип са избирани фирмите, което свидетелства за антиконкурентно държание. В имейлите се вижда, че Зукърбърг и други високопоставени чиновници са дали въпросната информация на компании, които не заплашват бизнеса им като Netflix, Airbnb, Lyft и Badoo, както и че са употребявали данните, с цел да набележат бизнеси, които да придобият.

Компанията също по този начин е знаела за евентуалния PR риск от въвеждането на актуализация в Android версията на платформата, с която е добит достъп до позвъняванията и известията на потребителите отвън самото приложение.

Според Колинс няма доказателства, че Фейсбук разполага със единодушието на потребителите за това, което прави.
" Нямаме чувството, че сме получили точни отговори от Фейсбук по тези значими въпроси, по тази причина публикуваме тези документи ", разяснява Колинс. Комисията по цифрови технологии, просвета, медия и спорт проверява по какъв начин компанията употребява персоналните данни на потребителите.

Причината за следствието е абсурдът, който се развихри при започване на годината. Тогава стана ясно, че политическата компания за съвещания Cambridge Analytica е употребила данните на над 87 млн. консуматори във Фейсбук, с цел да повлияе на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

От Фейсбук разясниха, че оповестената информация е изкарана отвън подтекст. " Отстояваме измененията, които въведохме през 2015 година, с които разработчиците стопираха да получават информация за приятелите на наши консуматори. Като всеки бизнес водим доста вътрешни диалози за другите способи, по които можем да изградим резистентен бизнес модел за нашата платформа. Но обстоятелствата са ясни: в никакъв случай не сме продавали данните на консуматори ", разяснява говорителка на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР