От Европейският съюз и НАТО реагираха остро на частичното разрушаване

...
От Европейският съюз и НАТО реагираха остро на частичното разрушаване
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Взривяването на язовирна стена в Украйна показва бруталността на руската война

От Европейският съюз и НАТО реагираха остро на частичното разрушение на стената на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна, поради което стартира евакуация на популацията.

Разрушаването демонстрира бруталността на съветската война в Украйна, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс.
Това излага на риск хиляди цивилни и предизвиква тежки екологични вреди “, написа Столтенберг в " Туитър " и добавя: „ Възмутителен акт, който още един път демонстрира бруталността на съветската война в Украйна “.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък съобщи, че Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за частичното разрушение на язовир „ Нова Каховка " в Украйна, наричайки това „ военно закононарушение ", съобщи Франс прес.

„ Шокиран съм от невижданата офанзива против язовир „ Нова Каховка “, написа в Туитър Шарл Мишел.„ Унищожаването на гражданска инфраструктура съставлява военно закононарушение и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита “, добави той.

„ Мислите ми са с всички фамилии в Украйна, наранени от това злополучие “, сподели Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените региони на идната среща на върха на водачите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планувана за края на месеца в Брюксел.

Язовир „ Нова Каховка ", ситуиран в окупираните от Русия региони на Херсонска област в Южна Украйна, беше през днешния ден отчасти опустошен, като Москва и Киев се упрекват взаимно за унищожаването му.
Този язовир, високомерен от съветските сили при започване на съветската инвазия в Украйна, по-специално прави допустимо водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 година
Построено на река Днепър през 1956 година, по време на руския интервал, оборудването е един от най-големите инфраструктурни обекти от този вид в Украйна, показва Агенция Франс Прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР