От Европейския център за транспортни политики изпратиха до Varna24.bg коментар

...
От Европейския център за транспортни политики изпратиха до Varna24.bg коментар
Коментари Харесай

ЕЦТП: Липсата на правила и контрол за конвоиране на тежки товари едва не уби две жени край Девня

От Европейския център за транспортни политики изпратиха до Varna24.bg коментар във връзка тежкия случай край Девня. Публикуваме позицията им без редакторска интервенция.

" Бетонни плочи от защитно оборудване паднаха върху кола, откакто то бе закачено от камион, пренасящ екскаватор, и две дами едвам не починаха.

Тежкият случай стана на пътя Девня - Суворово, когато камионът опитал да премине под оборудването, което защищава пътя от преминаваща над него въжена линия. 

За шанс казусът се размина без жертви, само че сподели, че в България липсват добра нормативна уредба и съответен надзор, отнасящи се за превозването на тежки и извънгабаритни товари.

Налична е единствено Наредба №11 на Министерство на регионалното развитие, в която е записано, че е задоволително ескорт да прави транспортно средство, на което се слагат сигнализиращ буркан и знак А39 на железна структура с дребни размери. Разрешителното за това деяние се издава от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и би следвало да значи, че маршрутът за транспорт на съответния товар е добре изследван, а процесът е оптимално обезопасен. 

Добрите практики в Европа са резултат от съответна нормативна база, което включва доста аспекти. Сред тях са транспортиране на тежки и извънгабаритни товари през нощта, основаване на краткотрайна организация на придвижването благодарение на видни отдалеко мобилни електронни пътни знаци, съществуване на най-малко един конвоиращ автомобил, а в множеството случаи и на два - начело и откъм гърба. 

След случая с случая край Девня ние от Европейския център за транспортни политики питаме:

1. Имал ли е лидерът на камиона позволение за транспортиране на багера, издадено от АПИ?

2. Ако е имал такова позволение, това ли е бил указаният маршрут?

3. Ако е имал такова позволение и това е бил указаният маршрут, дали е било обозначено съществуването на оборудване с височина, непозволяваща прекосяването на камиона и неговия товар?

4. Спазил ли е лидерът всички инструкции в възможното позволение?

5. Не е ли време страната в лицето на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) да влезе в ролята си и да прави съответен надзор при транспорта на такива товари?

6. Каква е координацията сред АПИ и ИААА във връзка с транспорта на такива товари?

7. Не е ли време незабавно и неотложно нормативната уредба в Република България да бъде преразгледана и поправена в благозвучие с положителните и съответни европейски практики?

8. Кой ще носи отговорността за нанесените на двете дами прочувствени, физически и материални вреди, както и за материалните вреди по пътната инфраструктура? "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР