От Euronews решават да разкажат за революционно изобретение със значимо

...
От Euronews решават да разкажат за революционно изобретение със значимо
Коментари Харесай

Изобретение с българско участие - прозорци с течност - набира световна популярност

От Euronews вземат решение да опишат за революционно откритие със значимо българско присъединяване, което може да помогне доста в повишението на енергийната успеваемост на постройките. Става въпрос за прозорци, които наподобяват естествени, само че не са. Във всеки един от тях непрекъснато тече примес от дестилирана вода и гликол. Разработка е на група от учени и архитекти и сега се тества пилотно в София.

Във всеки един прозорец има непрекъснат поток на 70 литра дестилирана вода и 30 литра етиленов гликол (има ролята на антифриз). Всеки транспарантен панел играе ролята на самостоятелен безоблачен колектор. Прозорците събират слънчевата сила и я трансформират в термална сила за отопление на постройката.

Използва се течност, а не въздух, тъй като се реализира по-висока компактност, от там попиване на повече инфрачервена светлина.

Идеята се заражда в Мадрид, като част от плана InDeWaG, в който вземат участие 10 организации от няколко страни, 3 от тях български – ETEM Bulgaria, Architectonika, Централна лаборатория за слънчева сила и нови енергийни източници към Българска академия на науките.
Тестване на системата
Учените употребяват пробен „павилион“ в София, с цел да измерят успеваемостта. Температурата и влажността в него се мерят непрекъснато, с цел да се ревизира какъв брой тъкмо сила може да се създаде и дали може да се употребява дълготрайно в разнообразни климатични условия.

„ Измерваме температурата на всеки 20 сантиметра, започваме от пода и след това прекосяваме нагоре по прозорците. Така разбираме по какъв начин се разпределя топлината. Така можем да съпоставим какво влиза в прозореца и какво излиза от него вътре “, изяснява Красимир Живачки, механически помощник в Българска академия на науките.

Учените желаят системата да е енергийно ефикасна, а не просто да бъде транспарантен изолатор. Трябва да се максимизира топлината през зимата, само че и да се избегне прегряване през лятото.

Професор Хуан Антонио Ернандез Рамос от Политехническия университет в Мадрид, изяснява по какъв начин прозорците работят:

„ Ако температурата извън е прекомерно ниска, стопираме течението на вода. Слънцето  затопля водата сред стъклата и температурата им се повишава. Ако температурата извън е топла или вътре стане удобно, можем да пуснем потока от вода, с цел да отиде топлината на друго място в постройката. “

Учените имат вяра, че това е технологията, която може да разреши основаването на здания, които не използват съвсем никаква сила.

„ Сега можем да пуснем продукта на пазара. Разбира се, би трябвало да потвърдим, че може да работи и на по-големи здания, а освен на прототипи, при които тестванията са сполучливи. Смятаме, че към този момент си коства да се конфигурира и на здания в цялостен мащаб “, споделя Dieter Bruggermann, професор по термално инженерство от Германия, също част от плана.
Докато планът чака своите вложители да се включат, измерванията в демонстрационния павилион в София ще продължат през идващите 10 години
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР