От есента на миналата година Бойко е и Мениджър човешки

...
От есента на миналата година Бойко е и Мениджър човешки
Коментари Харесай

Бойко Манев: Ще оцелеят тези хора и бизнеси, които се приспособят спрямо новата реалност


От есента на предходната година Бойко е и Мениджър човешки запаси в „ Самекс ЕООД “ – франчайзи на KFC и NORDSEE в България.
Бойко Манев е специалист в региона на туризма с над 20 години стаж в градски и морски хотели. Познат е също и с книгата си „ Щом аз мога и ти можеш “ на издателство „ Сиела “, която излезе през 2015 година Книгата закупи известност заради това, че е първата книга в жанр приложна логика на психиката, книга за триумфа, написана от българин.


Г-н Манев, намираме се в доста динамична среда на пазара на труда, която около рецесията с COVID-19 остави доста хора без работа и доста бизнеси с мъчно бъдеще. Къде виждате благоприятни условия за излизане от тази обстановка?​
– Еднозначен отговор на този въпрос няма. Във времена на рецесия се разкриват благоприятни условия, които за всеки човек и бизнес са разнообразни. Ще оцелеят тези, които се приспособят по отношение на „ новата действителност “. Тези, които изградят резистентен модел за развиване, който минава през ограничение на всички вероятни разноски, като тук не приказваме само и единствено за разноските за хонорари (за които аз давам отговор за нашите обекти). В моменти на рецесия и когато приходите са под въпрос, е значимо всеки лев в разходната част да бъде следен. За да бъда свестен вярно, бих споделил следното – всеки лев за не-оперативен разход би трябвало да бъде замразен на този стадий.

Очакванията ми са това да докара до по-добра финансова оперативна дисциплинираност и при тези, които преди време са били подготвени да неглижират обещано перо от приходно-разходния доклад.Това единствено по себе си е позитивно в дълготраен проект. Кризата съумя да заличи доста бизнеси, които нямаха заделен запас, с който да могат да преминат през интервала, в който всички бяхме затворени.

Всеки самичък ще откри своето най-правилно решение за излизане от рецесията. При някои бизнеси това ще бъде прекъсването им и не-възобновяване на тяхната активност даже и след месеци. При други чакам пренасочване към нови пазарни нисши, съобразявайки се с новите пазарни условия и с по-високите ограничения и условия и от там стандарти.

Има и една позитивна страна от тази рецесия и тя е, че всеки ще би трябвало да завиши критериите за хигиенно-санитарните ограничения при даването на услуга – настаняване и изхранване, както и равнището на обслужване – към този момент не приказваме за „ очевидно чисто “ … приказваме за „ санитарно чисто “. Всеки хотел ще би трябвало да влага спомагателни запаси – време, хора и средства, зада завиши качеството на предоставяната услуга, от което в последна сметка ще завоюват и гостите.

– Мислите ли, че хората, които сте освободили, ще се върнат при вас и във вашите хотели? Как бихте ги предиздвикали още веднъж да работят за вашата група?
– Ние сме измежду тези работодатели, които направиха всичко допустимо, с цел да запазят допустимо максимален брой чиновници, които са „ ядрото “ на нашите хотели, и с цел да не се разделят с нито един чиновник, с изключение на с тези, които са решили да търсят своето бъдеще в друга компания.

В последните седмици преглеждаме разнообразни вероятни хипотези, според от идването на първите туристи за сезон Лято 2020. Ние сме потвърден и издирван шеф от търсещите сезонна претовареност заради обстоятелството, че изпълняваме уговорките, които поемаме към нашите чиновници, и в този смисъл не изпитваме усложнения по привличането на сезонни служащи.

С оглед на обстоятелството, че нашите хотели са клубни хотели, работещи под шапката на TUI, ние за първа година излизаме на „ свободния “ пазар и се предлагаме като артикул за търсещите място за своята лятна отмора.

Хотел „ Аква Невис “, част от Екшън Аквапарк, е единственият хотелски комплекс в Слънчев бряг, който предлага комбинирана услуга – настаняване и аквапарк. Комплексът е комфортно ситуиран на пешеходно разстояние от центъра на комплекса, където се намират главните места за вечерни занимания. За улеснение на гостите се предлага и шатъл, който прави курсове през целия ден от хотела до разнообразни централни точки в комплекса.

Идеята за сегашния сезон е да се предложи на българския пазар артикул, оптимално непосредствен до обичаните на доста хора ол инклузив комплекси в Турция, а точно – налична отмора на атрактивни цени, доста близки до тези, които са плащали туристите в южната ни съседка. Това са пакети, включващи цялостен ол инклузив интернат с хранене, разширени късни закуски, питиета и алкохол, анимация за деца, шоу стратегии за възрастни и, несъмнено, безграничен достъп до аквапарка за целия престой за всички членове на фамилията. Тази идея ще бъде напълно съобразена с условията на Министерството на туризма за местата за настаняване и по отношение на противоепидемичните ограничения за сигурност ще бъдат въведени правила за обществена отдалеченост и непрекъсната стерилизация на общите и най-често употребяваните елементи.

– Смятате ли, че вашата настояща политика е целесъобразна и рационална по отношение на бизнеса и по отношение на чиновниците? Как се справяте със обстановката?
​- Да, несъмнено ние успяхме в точния момент да създадем разбор на обстановката и с минимални „ вреди “ както като бизнес, по този начин и като връзка със чиновниците. Трудностите, които изпитахме при оповестяването на изключително състояние в страната, са съответстващи на тези, които имат подобен на нашия бизнес. Тази пандемия ни сложи пред едно огромно тестване – тестването от незнайното. Това е доста сложен миг за всички и всяко деяние би трябвало да се преглежда от всички вероятни ъгли, преди да се вземат крайни решения, защото те оказват въздействие настотици сътрудници и техните фамилии.

Липса на предварителни заплащания от туроператори за всички хотели, които работят главно с туроператорски настанявания, които при естествен сезон биха се получили, в този момент са една от аргументите множеството хотелиери да гледаме на този сезон със смесени упования. От една страна, сме настроени положително и приготвяме планувано отваряне на два от нашите хотели – хотел „ Аква Невис “ в Слънчев бряг и хотел „ Одесос “ в Златни пясъци, само че в това време сме реалисти и подхождаме с висока степен на отговорност при взимането на окончателните решения дали и до каква степен това е вярното деяние.

– Ще има ли сезон Лято 2020? Това е въпрос с отговор за 1 милион лв. … Ако има някой,който би могъл да отговори сега и при започване на октовмри да се окаже, че това е бил 100% верният отговор, то този човек не е човек …

Има доста предпоставки да виждаме и имаме вяра, че има настройки у доста хотелиери за сезон Лято 2020 – даже и да не е подобен, какъвто те са си го представяли в края на сезон Лято 2019, който самичък по себе си беше много провокационен …

Рисковете, пред които всички сме изправени, са дали тези резервации, които сега имаме, ще се осъществят като нощувки, и да не се окаже, че в миг на висока претовареност възникне огнище на COVID-19, което може да докара безусловно до банкрути на хотели, които нямат финансов ресурс, с цел да оцелеят в една такава обстановка. Колкото по-голям е един хотел, толкоз по-лесно се взима решението да не отвори за този сезон. Колкото по-кратък е сезонът, толкоз повече хотелиери ще предпочетат да не рискуват и ще останат затворени. Мога да кажа, че има една взаимозависимост – с намаляването на дните, в които бихме имали деен сезон, се понижава и броят на стаите, които един хотел има и които да останат отворени. Например, в случай че сезонът остане 70-80 дни, то хотелски комплекси с над 300 стаи ще останат затворени. Ако тези дни намалеят на 50-60, то и комплексите със стаи над 150-200 ще останат затворени. Причината е доста елементарна – финансово няма да се вържат сметките, даже и в догадка, че хотелиерът търси т.к. „ нулата “ като доход за времето на сезона.

Не имам вяра да има хотелиери, които да чакат, че при пускане на сезон Лято 2020 при започване на месец юли хотелите ще са на оптималната си претовареност, както другояче биха били, в случай че нямаше пандемия … Има едни 2-3 седмици, в които пазарът ще се „ напасва “ по отношение на новата действителност и опциите са две – да успее да превъзмогне напрежението от неяснотата, в която сега се намира, или да тръгне надолу при един неподходящ сюжет.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР