От есента Драгалевският лифт, който е най-старият на Витоша и

...
От есента Драгалевският лифт, който е най-старият на Витоша и
Коментари Харесай

Драгалевският лифт - без изгледи да заработи скоро

От есента Драгалевският въжен превоз, който е най-старият на Витоша и най-любим на софиянци и планинари е спрян и няма изгледи скоро да проработи. Фирмата, отговаряща за оборудванията - " Витоша ски " е затруднена от законодателната уредба, по думите на началника на бранш " Ски писти и машинен парк " Радослав Пеев.
" В момента тя може да бъде тълкувана двуяко ", оплака се той, визирайки случая с Пирин и Банско. " Ние желаеме да работим законосъобразно. И дано да има ясни правила. Ясно е правилото, че не може да има нови уреди в парк Витоша и ние не стоим нови уреди “, съобщи той, базирайки се на Плана за ръководство. " Планът за ръководство все още е настоящ, макар, че е изминал 2014 година ", акцентира Пеев и разяснява, че поради това компанията можела единствено " да го боядисва, да сменя ролки и да го поддържа в това състояние, в каквото е ".
На припомняне от Actualno.com, че има законов текст, който регламентира точно опциите за създаване на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, в това число да се прави главен ремонт, реорганизация, замяна, рационализация (чл. 54, ал 1, т. 6 от Закона за горите), Радослав Пеев отвърна с аргумента: " Този текст влиза в несъгласие с Плана за ръководство, който не разрешава градежа на нови уреди и подмяната на старите. Може да подменим единствено на същата просека, на същите места същото оборудване " и възкликна: " Как бихме могли да купим " Трабант " в XXI век! ", с което не остана отговор за въпрос коя норма е по-високостояща - законът или Плана за ръководство.
По думите на Пеев се влиза в несъгласие и със Закона за устройство на територията, който споделя, че с цел да поставите нов дирек, би трябвало да излеете нов пиедестал, а съгласно Плана за ръководство е неразрешено леенето на бетон в парка. На въпрос на Actualno.com каква ще е ориста на Драгалевския въжен превоз освен това състояние, той изясни, че сега екипи на " Витоша ски " обследват оборудването. " Ще създадат разбори за ремонта, който следва и дали е допустимо да се направи подобен ремонт и този въжен превоз да бъде върнат към живот. Засега не можем да поемем ангажимент, че това може да се случи или че няма да се случи ", съобщи Пеев.
Драгалевският въжен превоз има голям брой повреди, открити есента при профилактика . " Колегите ги проучват и преценят дали този въжен превоз дава отговор на нормите, планувани в Наредба 24 и сигурността на пасажерите, които се возят. Съоръжението е извънредно дълго и тежко за работа. То е най-старото на Витоша и на възраст над 60 години. Всеки един дирек се обследва, всяка една ролка се ревизира, всяка станция се обследва. Това е извънредно тежка и дълга работа и не можем да кажем по кое време ще приключи ", сподели още Пеев.
Иначе, " Витоша ски " имала концепция да подмени Драгалевския въжен превоз с подобен, при който да се употребяват и седалки, и кабинки - при неприятно време да могат да бъдат зареждани кабинки, а когато е хубаво времето – седалки . Този въжен превоз минава през извънредно живописна околност и феновете на планината могат да се радват на по-пряк достъп, возейки се на седалки, означи Пеев.
Подобно е ситуацията и с останалите лифтове на Витоша, съгласно Пеев. " Едва когато законовата уредба разрешава да се вършат капиталови планове, ние сме подготвени да ги внесем ", съобщи Пеев, разяснявайки опциите за пренаправа на Княжевския въжен превоз. За Княжевския въжен превоз, който също от дълго време не работи, Пеев напомни, че компанията, която го е произвела, също от дълго време не съществува и отсече - " няма по какъв начин да закупим оборудване с подобен потенциал и от този модел “. " По Закона за устройство на територията (ЗУТ) всяко слагане на пиедестал е обвързвано с леенето на бетон. Планът за ръководство не разрешава такова нещо, а за ново съвременно оборудване би трябвало да се лее бетон ", аргументира се по същия метод Пеев.
От " Витоша ски " неведнъж сме заявявали, че желаеме да подменим всички влекове с лифтове. Искаме по този начин да бъдат разместени, че да има добра логистика по сред им, посочи Пеев. Той акцентира, че са нужни уреди за неестествен сняг и водохващания, с цел да работят машините за неестествен сняг . Нашето предложение е да се загради дерето под финала на писта " Витошко лале 1 ", където има естествена котловина, заяви той и разясни, че дерето би могло да се загради и да се употребява за естествено водохващане, без да се засегне вододайната зона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР