От екологична гледна точка прокопаването на тунел през Кресненското дефиле

...
От екологична гледна точка прокопаването на тунел през Кресненското дефиле
Коментари Харесай

Тунел през Кресненското дефиле е най-доброто решение, смята екоминистърът

От екологична позиция прокопаването на тунел през Кресненското дефиле е най-хубавото решение за прекосяването на колите по автомагистрала „ Струма “. Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов пред Нова телевизия.

Той уточни, че настоящето решение за прекосяване по сегашния път през дефилето и създаване на източен обход в другата посока е в нарушене на европейското законодателство и Бернската спогодба.

Първоначалният вид беше прокопаването на дълъг тунел от 15 км, за който имаше и екологична оценка от 2008 година Първото държавно управление на ГЕРБ защитаваше този вид, до момента в който Росен Плевнелиев беше министър на районното развиване. След като стана президент ГЕРБ смени курса и заложи на разновидността с потреблението на съществуващия път в едната посока и на източен обход в другата. Смяната на позицията пристигна след лобиране на Строителната камара у нас, защото българските компании нямат опит в построяването на дълги тунели.

Това е направено, тъй като „ предходната власт не е можела да построи тунела и е желала да стри в нарушаване на европейското законодателство “, сподели Борислав Сандов.

„ Аз имам вяра, че ние ще сменим метода “, добави той.

Двамата вероятни разновидността са тунел или напълно източен обход за прекосяване на Кресненското дефиле. Решението за това кой да се избере би трябвало да бъде взето от ръководещата коалиция, само че няма изясненост по кое време това ще се случи.

След като бъде взето ще би трябвало да се направи нова екологична оценка и да се проведат нови процедури за избор на строител.

Според Борислав Сандов има късмет автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле да бъде построена до 2030 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР