От едри и дребни кражби до пране на пари, рекет,

...
От едри и дребни кражби до пране на пари, рекет,
Коментари Харесай

Руската мафия - действаща в цяла Европа, но особено активна в Испания

От едри и дребни обири до пране на пари, рекет, сводничество и източване на застраховки - така наречен " съветска мафия " работи в цяла Европа, само че е изключително дейна в Испания. Кои са незаконните групи, които влизат в нея, споделя Виктор Черецкий в разбор за Deutsche Welle .
Специалната испанска прокуратура за битка против проведената престъпност заяви на 13 август, че стартира следствие по делото против трима задържани при започване на месеца жители от Грузия и Армения. Става дума за Лаше Баратели, Ираклий Пипия и Артьом Саргисян. Говорител на прокуратурата съобщи, че последните арести са нова страница от " сагата в битката против съветската мафия в Испания ".
А началото на тази " сага " беше сложено през 1990-те години, когато в Испания за първи път се появиха татуирани мъже с червени сака и златни гривни на врата, които се опитваха да се открият там след рухването на Желязната завеса . Те говореха на разнообразни езици. Обединяваше ги единствено това, че идват от страните на някогашния Съветски съюз. По традиция испанците назоваваха това пространство Русия, игнорирайки руската топонимия. Това изяснява и обстоятелството, че към " съветската мафия " в Испания се причисляват освен представителите на проведените съветски незаконни групировки, а и престъпни групи от всички постсъветски републики.
Представител на прокуратурата споделя, че " съветската мафия " в Испания е показана най-много от пришълци от Грузия. Според него грузинските групировки, настоящи из цяла Европа, " демонстрират особена интензивност ". На тяхна сметка да вземем за пример са 60 % от квартирните обири. При това през последните години в Испания бяха задържани стотина грузински крадци. Техният водач Кахабер Шушанашвили до неотдавна преживяваше в Мадрид. Сега той е в пандиза. Осъден е на 16 години отнемане от независимост.
Що се отнася до последните задържани, то по данни на прокуратурата, те се пристигнали в Испания за " координирането на незаконните дейности ", откакто през юни 2018 година управляващите са задържали 129 пришълци от Армения и са разрушили " бизнеса " на грузинските и арменски незаконни кланове. Бизнесът се състоял в това, че арменците претопявали откраднати от грузинците бижута в златни синджири, с цел да ги препродават на черния пазар.

Испанците причисляват към " съветската мафия " и представителите на съветските проведени незаконни групировки. За последните 25 години доста от тях се настаниха в Испания. Един от първите наказани беше " водачът " на Ореховската незаконна формация Сергей Буторин. Нито той, нито членовете на неговата формация не са се занимавали с незаконна активност на Пиринейския полуостров, само че по табиет са носели оръжие, за което са и наказани. Ако членовете на тази московска незаконна група са се укривали от съветското правораздаване, то сътрудниците им от други незаконни групировки са се занимавали с пране на пари. Шампион в това отношение е Генадий Петров, който е един от " престижите " на Тамбовската незаконна формация. Чрез мрежа от компании пощенски кутии, той е изпрал към 60 милиона евро. През 2008 година Петров беше задържан. Следствието и процесът против него се проточиха 10 години. Разследването откри, че той е имал връзки с висши политици и сътрудници на тайните служби в Русия. Присъдата към момента не е произнесена, защото по преценка на прокурорите, делото е доста комплицирано. Продължава и следствието против Измайловската незаконна формация, която работи в Марбея.

Престъпните кланове от Литва, която е член на Европейски Съюз, бяха измежду първите, открили се в югоизточна Испания. Първият правосъден развой против Панежевската формация се организира още през 2001 година. Тази проведена незаконна формация се занимава с рекет, сводничество и обири на коли, които по-късно продава в балтийските страни и в Русия. През 2012 година беше разкрита и друга незаконна група от Шауля в състав от девет души. В продължение на 10 години нарушителите са експлоатирали свои съотечественици при брането на портокали и са правили грабежи в курортите.
Прокуратурата отбелязва особената свирепост на литовските групировки. Те трошели с чукове коленете на подчинените си, с цел да си присвоят застраховката за трудови контузии, които гастарбайтерите сякаш били получили по време на работа.


Любопитно е, че испанците причисляват литовците и кавказците към " съветската мафия ". Мадридският социолог Висенте Сабала изяснява този феномен с това, че не става дума за някаква одобрена традиция, цялото руско и постсъветско пространство да бъде наричано Русия. В хода на следствията правоохранителните органи нееднократно се убеждават, че доста нарушители от страните на някогашния Съветски съюз са интегрирани в незаконния свят на Русия. Те се употребяват с " престиж " в незаконните среди, правят закононарушения на нейна територия, имат съветски паспорти и са лежали в съветски затвори . Има и още една причина. Социологът счита, че испанските специфични чести и правоохранителните органи са заинтересувани от разпространение на своите триумфи. Затова им е доста комфортно да използват израза " съветска мафия ". Самият израз буди голям интерес измежду испанците. Става въпрос за " разпространение на марката ".
През последните десетилетия " съветската мафия " е един от основните герои освен в правосъдните летописи, само че и в голям брой филми и телевизионни сериали, заключава социологът Висенте Сабала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР