От една страна, целувката може да предаде страст и нежност

...
От една страна, целувката може да предаде страст и нежност
Коментари Харесай

Продължителността на връзката се измерва по начина на целуване

От една страна, целувката може да съобщи пристрастеност и деликатност и да разсъни положителното чувство в мозъка ни, а от друга, разкрива неподозирана информация, отнасяща се за връзката. Според научни проучвания, когато се целуваме, ние получаваме разнообразна информация, за която даже в първия миг не сме наясно. Мозъците ни проучват метода, по който се целуваме, и вземаме несъзнателни решения, които могат да решат ориста на връзката ни.
Учени от Оксфордския университет проучили тайните на целувките и открили, че те ни разрешават да намерим, оценим и вероятно да задържим верните сътрудници за дълготрайна връзка.
Проучванията им също демонстрират, че дамите са по-избирателни и придирчиви при избора на евентуални обичани. Освен това те ценят целувките повече като метод да оценят сътрудниците си.
Проучването също по този начин допуска, че до момента в който се целуваме, ние изследваме равнището на здравето на индивида посредством дъха и усета му. Естествено, неприятният мирис или усет могат евентуално да алармират за здравословни проблеми. Освен това, когато се целуваме, ние обменяме и мазна субстанция, наречена себум, която се създава от жлезите на тялото. Това вещество съдържа феромони, които разкриват скъпа информация за биологичния състав на човек. С други думи, то демонстрира общите неща сред двама души, които се целуват.
Учените допускат също, че по този метод се разкрива хормонална информация, която изкушава мозъка да се чуди дали този човек е задоволително здрав, с цел да сътвори семейство. Това, несъмнено, се прави подсъзнателно и в действителност не сме наясно, че проучваме колегата си, само че тази подсъзнателна част от мозъка ни въздейства всеобщо върху метода, по който се държим във връзката.
Интересното е, че повече от 60% от хората, взели участие в изследването, признават, че са изгубили интерес към евентуална връзка след неприятна първа целувка.
Въпреки това целуването на сътрудник, който обичаме, е превъзходен метод за подсилване на връзката. Устните са цялостни със сетивните нерви и когато целуваме обичания си, това подтиква мозъка да освободи мощния хормон окситоцин, прочут още като хормона на любовта, който ни кара да се усещаме щастливи.
Целуването на човек, който обичаме, ускорява и производството на серотонин, който е още едно сензитивно химическо вещество, което покачва интимността и доверието, позволяващо ни да изградим здрава и постоянна връзка.
Освен това целуването понижава равнищата на кортизол, прочут като хормона на напрежението.
С една дума, колкото по-голямо е производството на тези позитивни химикали, толкоз по-способни сте да поддържате любовта си жива и в здраво здраве.
Затова идващия път, когато целунете колегата си, не забравяйте, че това не е просто съкровен миг сред двама ви, само че и неразделна част от построяването на здрави и устойчиви връзки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР